Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Kokosový olej a jeho všestranné využití

Kokosový olej se stal velkým hitem. Populární a oblíbený je mimo jiné také pro své všestranné využití. Své uplatnění najde v kuchyni, poslouží i jako kosmetický přípravek.

Pomocník při hubnutí

Kokosový olej má tu výhodu, že se ve vašem těle neusazuje tak, jako jiné tuky. Není v něm obsažen cholesterol, naše tělo ho déle tráví, a tak nám i déle vydrží energie. Kokosový olej je vhodné zařadit do jídelníčku při redukční dietě, také zabraňuje jojo efektu. Dále tento olej snižuje chuť k jídlu, což při snaze zhubnout jistě oceníte. Díky kokosovému oleji ve vašem těle dojde k rychlejšímu spalování.

Využití v kuchyni

Kokosový olej lisovaný za studena obsahuje vitamin A, C a E. V kuchyni ho můžete používat třeba na smažení. V tomto případě má hned několik výhod – nepřepaluje se a neprská, dále je takto připravené jídlo zdravější. Pravidelná konzumace kokosového oleje snižuje riziko vzniku rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění, udržuje optimální hladinu cukru v krvi a má pozitivní vliv na funkci štítné žlázy. Díky vysokému obsahu kyseliny laurové kokosový olej zabraňuje množení bakterií, virů a plísní v organismu.

Pro krásnou pleť

Místo pleťového krému můžete sáhnout po kokosovém oleji. Vhodný je zejména pro citlivou a suchou pokožku. Kokosový olej se hezky vstřebává do pokožky, aniž by zanechával mastné fleky. Pomáhá při potížích, jako je popraskaná kůže, vyrážka nebo ekzém. Dále zklidňuje podrážděnou pokožku po holení nebo popraskané rty. Díky vysokému obsahu antioxidantů dokáže značně zpomalit proces stárnutí.

Pro zdravé vlasy

Chcete mít krásné a zdravím zářící vlasy? Připravte si zábal z kokosového oleje. Ten vlasům dodá lesk, zacelí roztřepené konečky, vyživí pokožku hlavy, zamezí vzniku lupů a pomáhá i při padání vlasů. Kokosový olej také napomáhá snadnějšímu rozčesávání vlasů.

Aby vám to myslelo

Kokosový olej obsahuje mastné kyseliny, které napomáhají správné funkci mozku. Dále působí jako prevence vzniku Alzheimerovy choroby.

Pro zdravé zuby

Bylo dokázáno, že kokosový olej dokáže ničí bakterie, které mají na svědomí zubní kaz. Stačí si každý večer po vyčistění zubů potřít chrup tímto olejem. Dále kokosový olej zuby vybělí a zbaví vás i případného nepříjemného zápachu z úst. Působí i jako prevence vzniku paradontózy.

Kokosový olej a jeho všestranné využití

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!