Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Kouzlo meditace

Meditace má dlouhou tradici ve východní filozofii. A vám dnes může pomoci, zvláště pokud vedete uspěchaný život.

Zamysleli jste se někdy nad svým životem? Jaký vlastně je? Trápí vás neustálá únava, nemáte vlastně žádný cíl ani představy o vlastní budoucnosti? Přesně takový vede život mnoho lidí. Často se objeví i pocity smutku a vnitřní prázdnoty, i když tak člověk ani pro okolí nepůsobí. Není divu, že stále přibývá pacientů s duševními chorobami, ale i tzv. civilizačními nemocemi. Tomu však lze předejít. Pomoci vám může právě meditace!

Jednoduše řečeno je meditace cesta k sobě samému, tedy k sebepoznání. Ovšem toho nedocílíte hned napoprvé. Meditace – to je záležitost měsíců a dokonce let. Výsledky však za to stojí. Díky meditaci se časem zklidní vaše mysl, zlepší se vaše vnímání, zmizí napětí spolu se stresem a strachem, lépe se budete soustředit, probudí se ve vás kreativita. Zároveň se výrazně zlepší i váš celkový zdravotní stav, po duševní i fyzické stránce. Meditace vás také naučí trochu zpomalit ve svém hektickém životě a odpočívat. Začněte sami sobě více rozumět.

A jak začít meditovat? Prvním krokem je najít si své ideální místo – takové, kde je vám dobře a kde se cítíte příjemně. Zároveň by vás v tomto prostoru v době meditace neměl nikdo rušit. Také se zaměřte na pohodlí. Pak zaujměte vsedě takovou pozici, abyste měli narovnaná záda, což vám umožní praktikovat tzv. hluboké dýchání. Ruce si dlaněmi vzhůru položte na stehna. Pohodlné by mělo být i vaše oblečení.

Pokud už si najdete své místo, zútulněte si ho. Provoňte ho svíčkami a aromalampou nebo třeba vonnými tyčinkami. Můžete si třeba také pustit relaxační hudbu. Všechny tyto podněty vám zpočátku pomohou na nic nemyslet a naplno se věnovat pouze meditaci.

Co musíte zvládnout, je naučit se „vypnout“ své myšlenky. S tím vám může pomoci například hudba, vůně svíček nebo i obyčejné bubnování kapek deště na okno. Tak zmizí negativní emoce a myšlenky a vy se naučíte odpočívat.

Postupem času se v meditaci dostanete do takové fáze, že přestanete vnímat svět kolem sebe a nebudete na nic myslet. Nejdříve bude tento stav trvat zhruba pár vteřin, ale postupně se dopracujete až k několika minutám.

Zaměřte se na svůj dech a pozorně ho vnímejte. Zapomeňte na rychlé, přerývavé a mělké dýchání, které značí stres. Při meditaci dýchejte pomalu a hluboce. Při nádechu myslete na to, jak se kyslík dostává do všech buněk vašeho těla.

Meditacím byste se měli ideálně věnovat pravidelně. Jenom tak vám mohou pomoci. Vhodné je zvolit si vždy stejnou dobu a stejné místo, a to každý den. Někomu postačí pět minut denně, někomu třeba půl hodiny. Uvidíte, že vám meditace pomůže a konečně se budete cítit odpočatí.

Kouzlo meditace

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!