Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
pojištění - zdraví / foto: shutterstock

Největší zdravotní pojišťovny nejsou vždy ty nejlepší

Přemýšleli jste někdy o tom, že byste změnili zdravotní pojišťovnu? Spousta lidí setrvává po celý život u VZP s názorem, že když ji mají všichni, bude určitě nejlepší. To ale nemusí být vždy tak docela pravda.

Ke změně zdravotní pojišťovny se lidé odhodlávají z různých důvodů, nejčastější jsou však dva. Tím prvním je průzkum. Kdo si zjistí na internetu nějaké informace, často přijde na to, že u konkurence by dostával mnohem lepší péči, příspěvky na sportovní aktivity, slevy na cestovní pojištění atd.

Druhým důvodem ke změně bývají sami doktoři, kteří si mohou vybrat, s jakou zdravotní pojišťovnu uzavřou smlouvu. Lékaři, kteří mají moc pacientů, to bohužel občas řeší tak, že ukončí spolupráci s jednou z pojišťoven. Pacientům pak nezbývá nic jiného než si hledat nového doktora, veškerou péči platit nebo se přihlásit k jiné pojišťovně. A tady se dostáváme zpět do bodu jedna – po průzkumu přijdou na to, že změna zdravotní pojišťovny vlastně není až tak špatný nápad.

Jak se rozhodnout, ke komu přejít?

Většina lidí zná pouze Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, Vojenskou zdravotní pojišťovnu České republiky a Zdravotní pojišťovnu ministerstva vnitra České republiky. Kromě nich však existují ještě Česká průmyslová zdravotní pojišťovna, Oborová zdravotní pojišťovna, Zaměstnanecká pojišťovna Škoda a Revírní bratrská pokladna. To je celkem sedm možností, ze kterých je možné zvolit. A jak poznat tu nejlepší?

Účinným pomocníkem může být tzv. Index zdraví zdravotních pojišťoven, který zkoumá poměr příjmy-výdaje, vstřícnost ke klientům, náklady na preventivní péči a další kritéria. Letošní srovnání vyhrála Zaměstnanecká pojišťovna Škoda, která dává hodně peněz na preventivní péči. Druhé místo obsadila Oborová zdravotní pojišťovna se svým moderním přístupem a elektronickými službami. O třetí příčku se pak podělily Všeobecná zdravotní pojišťovna s Vojenskou zdravotní pojišťovnou.

VZP láká na smlouvy s většinou lékařů, ale je to dobře?

Známá VZP nemá ve svých službách prakticky nic závratně ohromujícího. Jediné, na co láká, je obrovský počet lékařů, se kterými spolupracuje. Jste-li pojištění u VZP, málokdy se vám stane, že byste někam přišli a lékař vás kvůli nevyhovující pojišťovně neošetřil.

e však otázkou, zda je to dobře. Měla by VZP spolupracovat se všemi, nebo ne? Otázku kvality lékařů začala řešit zejména Oborová zdravotní pojišťovna (OZP). Nedávno spustila portál Atlasdoktoru sloužící k hodnocení lékařů. Síť smluvních lékařů OZP také pokrývá celou republiku, díky hodnocení ale její klienti, a nejenom ti, vědí, co mohou od lékaře čekat. Hodnocení je skutečně objektivní, než ho lidé udělí, musí lékaře doopravdy navštívit.

Pojišťovna 21. století by měla být moderní

OZP v Indexu zdraví zdravotních pojišťoven bodovala ještě jednou záležitostí. Většinu věcí umožňuje zařídit online 24 hodin denně, kromě toho zařídí každému klientovi tzv. Vitakartu – online zdravotní profil. V aplikaci na telefon či počítač jsou zapsané veškeré důležité zdravotní údaje (alergie, očkování, rodinná anamnéza), připomíná prohlídky u lékaře a zobrazí kontakty na lékaře.

Musíte si tedy sami zvážit, co je vaší prioritou. Někdo touží po příspěvcích na bazén, jiný ocení dětské úrazové pojištění zdarma. Nezbývá vám, než se rozhodnout podle sebe. Každopádně nesetrvávejte zbytečně u své pojišťovny. Přejděte k té, která vám nabídne nejvíc.

K tomuto článku není otevřena diskuze