Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Na bylinky se můžete spolehnout

Naši předkové žili v souladu s přírodou. V případě nejrůznějších potíží se spoléhali na bylinky.

Potrápit nás dokáže nadměrné pocení, spálená pokožka od slunce, záněty močových cest, gynekologické problémy, ale i otravný hmyz. Účinnou pomoc ve všech těchto případech představují bylinky.

Na modřiny a pohmožděniny

Hojení modřin, pohmožděnin a otoků dokáží urychlit bylinky, jako je kostival, olše a lopuch. Dnes už běžně seženete masti připravené z těchto rostlin. Ty natírejte na postižené místo, urychlíte tak proces hojení a zároveň zmírníte bolest a otok.

Když vás trápí močové cesty

Častým problémem, který trápí zejména ženy, je zánět močových cest. V počátečním stádiu se ho můžete pokusit vyléčit s pomocí lichořeřišnice. Tato bylina je známá pro své silné antibakteriální účinky. V lidovém léčitelství byla používána při potížích s močovými i dýchacími cestami. Dnes bez problémů koupíte tinkturu z lichořeřišnice, kterou je vhodné užívat jako prevenci.

Pomoc při gynekologických potížích

Gynekologických potíží vás okáže zbavit kontryhel. Z této byliny lze připravit účinnou sedací koupel, čaj nebo tinkturu. Kontryhel posiluje ženské pohlavní orgány a ochraňuje je.

Na štípance od hmyzu

Štípance od hmyzu zkuste potřít šťávou z jitrocele nebo sedmikrásky. Tyto rostliny zmírňují otok a nepříjemné svědění. A jak z nich získáte šťávu? Stačí rostlinky rozmačkat v dlaních. Šťáva má i výborné protizánětlivé účinky. Na štípance od hmyzu pomáhá i grepový olej, lístky růže nebo levandule. Levandulové silice dokonce svou vůní otravný hmyz odpuzují.

Pomoc při spálení od slunce

Pokud jste to přehnali s opalováním, pomůže vám šťáva z aloe vera, ale i zelený, mátový nebo heřmánkový čaj. Všechny tyto prostředky zklidní podrážděnou pokožku a kůži ochladí. Účinnou pomoc představují i oleje z měsíčku lékařského, olše či heřmánku.

Proti nadměrnému pocení

Pokud se moc potíte, pomůže vám odvar z ořešáku. Ten se hodí zejména jako lázeň na nohy. Vychlazený čaj ze šalvěje pak zabraňuje pocení celého těla. Nálev z této byliny můžete přidat i do koupele. Výborný je dále odvar z dubové kůry, který odstraňuje i zápach.

Na bylinky se můžete spolehnout

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!