Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
obývací pokoj / foto: shutterstock

Jak vybrat moderní obývací stěnu

Obývací stěna je obvykle ústředním bodem celého obývacího pokoje. Dříve obsahovala vitríny na výstavu skla a nádobí, dnes v ní jsou poličky na oblíbené knihy a především místo na televizi.

Některé trendy ale tvrdí, že obývací stěna už vůbec není potřeba. Jak to tedy vlastně je?

Klasické starodávné obývací stěny, které stály od podlahy až ke stropu a zakrývaly celou zeď, už dnes v módě nejsou. Vytlačily je skromnější varianty, což ocení především majitelé menších bytů. Sice nenabídnou tolik úložného prostoru, avšak na druhou stranu mají i své výhody. Méně nábytku opticky zvětšuje místnost a zdi nad nízkými skříněmi zůstávají volné pro pověšení obrazů či fotografií.

Co tedy zvážit před koupí?

Základem je objektivně zhodnotit prostor v místnosti. Nezáleží pouze na její velikosti, ale i na rozmístění ostatního nábytku. Stěna by měla stát tak, aby se v ní neodráželo světlo z okna (kvůli televizi), zároveň musí být naproti logicky místo na sedačku.

Dále je potřeba zjistit rozměry televize, aby se do stěny vešla. Některé typy stěn je možné seskládat podle potřeby, jiné prostě nezměníte, takže pokud si nechcete kupovat ještě novou televizi, dobře si to změřte.

Důležitým aspektem je také barevné provedení. Toužíte-li po něčem extravagantnějším, klidně si pořiďte fialovou stěnu, ale obecně je lepší držet se decentních barev, které následně rozzáříte různými doplňky (vázy, polštářky, květináče). Až se vám začne líbit jiná barva, vyměníte pouze doplňky, což je záležitost pár stovek korun.

Jak vyřešit stěnu v malém pokoji?

Jednou možností je vybrat nějakou nízkou, která nezabere moc prostoru. Moderní skříňky obývacích stěn jsou často vysoké třeba jen 40 cm, doplňují je pak závěsné police. Působí to mnohem vzdušněji, než když zakryjete obrovskými skříněmi celou zeď.

Alternativou je úplné vynechání stěny, vždyť ji k ničemu nepotřebujete. Podívejte se na pěkné TV stolky, nebo zavěste televizi na stěnu a pod ni umístěte nízkou skříňku. Nějaké skříně, poličky a komody do obývacího pokoje dát musíte, nicméně rozhodně není nutné volit celou stěnu.

Jedno je však jisté. S nábytkem po rodičích už v dnešní době rozhodně neuspějete. To vědí i v e-shopu Nabytek-elegance.cz, kde najdete elegantní, moderní i klasické obývací sestavy. Inspirujte se tam a zařiďte si nový domov podle posledních trendů.

K tomuto článku není otevřena diskuze