Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Dobré důvody, proč se pravidelně hýbat

Pravidelný pohyb prokazatelně zlepšuje kondici, díky němu si člověk vytvaruje postavu a shodí přebytečná kila. Ovšem tím není seznam pozitiv cvičení na lidské tělo vyčerpán. Má dobrý vliv třeba i na kvalitu spánku nebo sexu.

Uklidnění a zlepšení schopnosti soustředění

Pokud je člověk po dlouhou dobu pod vlivem stresu, zvedá se u něj hladina hormonu kortizolu. A když tento stav trvá moc dlouho, může mít na svědomí například vznik některých chorob, obezity atd. Vysoká hladina kortizolu dále souvisí s nervovou labilitou a podrážděností. Jak hladinu kortizolu držet v normě? Třeba pravidelným pohybem! Stačí sportovat třikrát týdně a hned budete klidnější a zlepší se i schopnost soustředění.

Krásná pokožka

Pokud člověk pravidelně cvičí, lépe funguje jeho lymfatický systém. Díky tomu se snáze dostanou z těla všechny škodlivé látky. To prospívá celkovému zdravotnímu stavu člověka a také pokožce. Ta získá svěží vzhled a zdravou barvu, bude jenom zářit.

Lepší zažívání

Pravidelný pohyb dokáže zrychlit metabolismus. Také pomáhá při zažívacích obtížích, jako je zácpa nebo nadýmání. Pokud k cvičení přidáte ještě pravidelný pitný režim a zdravou stravu, vaše zažívání vám poděkuje, střevní potíže zmizí.

Kvalitní spánek

Nemůžete v noci spát? Jste ráno po probuzení unavení? Začněte cvičit! Pokud své tělo přes den zaměstnáte fyzickou aktivitou, bude muset v noci načerpat novou energii. Zároveň však nebudete přes den unavení, protože si v noci během kvalitního spánku dostatečně odpočinete.

Zdravé vlasy

Protože dochází při pohybu k lepšímu prokrvení celého těla, prokrví se i pokožka hlavy. A to bude mít za následek zdravé a kvalitní vlasy.

Lepší sex

Pravidelné cvičení se také pozitivně odrazí na vašem sexuálním životě. Vhodné je zejména pilates nebo jóga. Tato cvičení slouží mimo jiné k posílení oblasti pánevního dna, což zlepší sexuální prožitek. Oblast pánve bude totiž nejen zpevněna, ale i lépe prokrvena. Samotní vnímání sexu se tím zlepší a kvalitnější bude i orgasmus. Při erotických hrátkách také jistě oceníte lepší fyzickou kondici, kterou získáte při sportování.

Kreativita

Dochází vám poslední dobou nápady? Nejste kreativní? Začněte se pravidelně hýbat. Při fyzické aktivitě se v těle rozproudí krev, zároveň dojde k lepšímu okysličení centrální nervové soustavy. A vám to začne myslet. Mnohdy stačí jenom krátká procházka. Díky pohybu se také zlepší vaše paměť a začnou vznikat nová nervová spojení. Zejména s přibývajícím věkem za to budete vděčni.

Snadnější otěhotnění

Pokud mají ženy problém s otěhotněním, může jim pomoci speciální cvičení. Sérii cviků pro tyto ženy sestavila fyzioterapeutka Ludmila Mojžíšová. Při pravidelném cvičení dojde k lepšímu postavení oblasti pánve a tím se výrazně zvýší šance na početí dítěte.

Dobré důvody, proč se pravidelně hýbat

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!