Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
psí bouda / foto: shutterstock

Jak vybrat boudu, do které se bude každý pes rád vracet

Vlastníte rodinný dům se zahradou či dvorkem? To se váš pes má! Nezapomeňte ale na to, že se blíží zima a při delším pobíhání venku může pořádně prochladnout, tím spíš pokud je to hlídač, který tráví i noci mimo dům.

Řešením je kvalitní zateplená bouda správných rozměrů, do níž se nedostane chlad ani vlhkost.

Na druhém místě vzhled, na prvním místě zdraví!

Vybrat optimální boudu pro vašeho čtyřnohého kamaráda není až tak složité, jak se vám možná zdá, je ovšem nutné zohlednit všechna důležitá kritéria. Lidé, kteří se orientují pouze podle vzhledu, nebo se pokusí boudu vyrobit sami bez jakékoliv předchozí zkušenosti, většinou odsoudí svého psa k nepohodlí, případně nachlazení či bolestem kloubů. Při koupi příbytku pro psa záleží na několika hlavních faktorech. Jsou jimi rozměry boudy, její poloha, zateplení a ochrana před vlhkostí. Ani jeden z nich byste rozhodně neměli opomenout.

Těžké počty

Nemáte-li jasno v tom, jaké rozměry boudy odpovídají plemenu psa, kterého chováte, nechte si poradit od expertů. Společnost Zoodum.cz uvádí na svých stránkách přehlednou tabulku velikostí příbytků pro psy a plemen, pro něž jsou jednotlivé modely vhodné. Obecně platí, že vchod do boudy by měl být vysoký a široký tak, aby její obyvatel pohodlně prošel, což zhruba odpovídá kohoutkové výšce psa. Větší velikost otvoru není třeba, v zimě by se bouda zbytečně plnila studeným vzduchem. U prostoru pro spaní pak vycházíme ze tří rozměrů: délka psa ve stoje + 5-10 cm (délka boudy), výška psa v kohoutku + 10-20 cm (šířka boudy) a výška psa v sedě (výška boudy).

Sucho a teplo

Aby se do boudy nedostala vlhkost, neměla by stát přímo na zemi. Například tato psí bouda je umístěna na vyvýšeném hranolku a navíc se před ní nachází dřevěná terasa se stříškou, na které pes může odpočívat během dne. Tím se pomalu ale jistě dostáváme k zateplení. Dbejte na to, aby byl příbytek vašeho miláčka zateplen kompletně, tedy od střechy přes stěny až po podlahu. Několik cm polystyrénu zcela postačí k tomu, abyste ochránili jeho zdraví. V žádném případě do boudy neinstalujte jakékoliv elektrické podložky na vytápění! Mohli byste psa vážně ohrozit na zdraví.

Není nač čekat

Nyní už můžete přemýšlet o tom, kam novou boudu postavíte. Pes potřebuje pocit, že je blízko vás, a zároveň chce mít o všem přehled. Ideální plácek je tedy blízko vchodu do domu a příjezdové cesty, pokud možno na vyvýšeném místě. Pokud mu uděláte příbytek někde vzadu u garáže, nebude v něm chtít spát, ani kdyby byl sebekrásnější, a raději si lehne před vchod na beton. Že nedokážete boudu sami vyrobit? Zoodum.cz pro vás má na výběr 6 různých velikostí kvalitních, perfektně zateplených modelů v úpravě proti vlhkosti, které jsou vyráběny s láskou ke zvířatům a na základě dlouholetých zkušeností. K dispozici jsou psí boudy v 22 různých kombinacích barev - a pokud vám ani to nestačí, je zde také možnost individuálního řešení. Vyberte si tu svou co nejdříve, ať váš čtyřnohý přítel v zimě nemrzne.

K tomuto článku není otevřena diskuze