Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
operativní leasing / foto: shutterstock

Kdy si pořídit operativní leasing?

Možná jste se doposud domnívali, že operativní leasing je pouze výsadou firem, které potřebují neustále obměňovat vozový park.

Tato prozatím méně často využívaná možnost je však již pár let dostupná i pro soukromé osoby a může být v mnohém užitečná. Pojďme se společně podívat na to, čím by vás operativní leasing mohl zaujmout.

Operativní leasing a jeho výhody

Ptáte se, jaký je mezi operativním a tím běžným, tedy finančním leasingem, vlastně rozdíl? Zatímco v případě finančního leasingu si kupujete automobil formou splátek a po jejich kompletním uhrazení se vůz stává vaším majetkem, operativní leasing je v podstatě dlouhodobý pronájem vozidla. Měsíční splátky vám zajistí, že jej budete moci po určité časové období používat – po jeho uplynutí ovšem vůz zůstává majetkem leasingové společnosti a vy si jej můžete za zbytkovou částku odkoupit. Většina lidí však raději zvolí leasing na další vozidlo novějšího typu. Na první pohled se zdá, že je lepší auto vlastnit, najde se ovšem spousta situací, kdy pro vás může být druhá alternativa výhodnější.

Nechcete starosti navíc

Protože v případě operativního leasingu není automobil de facto vaším majetkem, veškeré servisní a pravidelné prohlídky i výměnu pneumatik zařídí leasingová společnost. Na její bedra padnou také případné likvidace pojistných událostí, které jsou pro řidiče tou nejméně příjemnou povinností. V ceně leasingu bývá zahrnuta také asistenční služba nebo povinné ručení a havarijní pojištění.

Nemáte našetřeno

Operativní leasing nevyžaduje žádný vstupní kapitál. Platíte pouze fixní měsíční splátky, do nichž se započítává jen rozdíl mezi pořizovací a zůstatkovou hodnotou vozu. Tato forma leasingu vám tudíž umožní získat nový vůz, aniž byste museli mít dopředu naspořeno. Vyhnete se tak nutnosti brát si půjčku, která by vás připravila o další peníze v podobě úroků.

Toužíte po drahém automobilu

Jistě znáte ten pocit, když se zamilujete do automobilu vyšší třídy, který si prostě a jednoduše nemůžete dovolit. S operativním leasingem je to možné.

Změnu považujete za výhodu

Nebýt majitelem automobilu lze vnímat i jako pozitivní skutečnost, když si uvědomíte, že po uplynutí doby pronájmu můžete v leasingu plynule pokračovat, ale už s jiným, novějším typem vozu. Dá se směle říct, že při tomto postupu nebudete muset nikdy řešit otázku, co s ojetým vozem, který má již pramalou hodnotu a vyžaduje neustálé opravy. Naopak budete stále jezdit v bezpečném, bezproblémovém voze.

Komu můžete věřit?

Nejvýhodnější operativní leasing - auta poskytují velké, léty prověřené společnosti, u nichž také vše probíhá naprosto hladce. Například společnost Hertz vám zajistí všechny administrativní kroky od A do Z – od výběru vozidla přes smlouvu až po nutné administrativní kroky po ukončení leasingu. Možnosti doprovodných služeb jsou opravdu široké, takže uspokojí i ty nejnáročnější zákazníky. Zahrnují dokonce i poskytnutí náhradního vozidla, stane-li se váš vůz nepojízdným. Zaujala vás tato možnost? Na stránkách společnosti Hertz si můžete zkusmo vybrat vůz a pomocí on-line kalkulačky si ověřit, na kolik by vás měsíční splátky přišly.

 

 

 

K tomuto článku není otevřena diskuze