Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
korpové / foto: shutterstock

Korpové - zaměstnanci velkých korporací

Jak to tam vlastně funguje? Potkali jste už v práci „netáhlo“?

Ti z nás, kteří mají to štěstí nebo neštěstí pracovat ve velkých nadnárodních korporacích ví, že to tam někdy funguje trochu jinak, nežli v normálních malých a středně velkých firmách. Zejména velké zahraniční korporace někdy zaměstnávají daleko větší procento „chovných“ zaměstnanců, nežli těch „tažných“. No a logicky, když se někde příliš nenadřou, táhnou se tam další podobná „netáhla“, která se tuto skutečnost dozví. Pro takové „pracovníky“ se již vžil hovorový pojem „korpové“. Není potřeba zdůrazňovat, že jsou i velmi dobře placení, často i násobky průměrného příjmu. Ti tahouni, kteří v korporaci pochopitelně také jsou, i když v menšině, díky lukrativním kšeftům utáhnou i většinu příliš se nenamáhajících korpů. Korpové však mají v průměru překvapivě i více peněz, nežli tahouni. Důvod je prostý, tahouni nemají kvůli práci na rozdíl od korpů čas na to, aby se opíjeli se šéfy a vyjednávali si lepší mzdové podmínky.

Denní pracovní režim korpa

Standardnímu korpovi se nechce příliš brzo vstávat, takže jej potkáme v práci až kolem desáté hodiny, kdy už mají za sebou tahouni běžně i 3 hodiny práce. Korp si v klidu zapne počítač, poklábosí si s kolegy, pokud tam už jsou a pak se odebere do kuchyňky, kde si udělá kafe z firmou hrazeného kávovaru. Potom jej popíjí asi 20 minut a hledí kamsi nepřítomně do dáli. Často mívá trochu zarudlé oči, neboť včerejší večer se někde s ostatními korpy opíjel. V 10:30 se tedy vrátí k pracovnímu stolu a začíná si pročítat maily. Tato práce většinou zabere maximálně 40 minut, protože pak se už s kolegy zahajuje debata, kam se dnes půjde na oběd. Většinou se do půl hodiny dohodnou a tak čtvrt hodiny před dvanáctou se vyráží. Restaurace není blízko a často korpové odjíždí služebními vozy. Není neobvyklé, že se k pracovnímu stolu vrátí až po dvou hodinách. Takže, máme 13:45 a standardní korp opět pročítá maily a začíná už vytvářet nějaké hodnoty, spočívající v plnění úkolů, které dostal od nadřízených. Většinou ty úkoly nejsou nijak důležité, a tak v 15 hodin může opět odcházet do kuchyňky na kafe, tentokrát se všemi kolegy, kteří tam třeba „ráno“ ještě nebyli. U kafe se probírají opět soukromé záležitosti, s kým se kdo opíjel, co si plánují koupit, o jaký služební vůz si zažádají (o ty auťáky jim celkem hodně jde) a jak jsou nespokojení se mzdou a situací ve firmě. Po půl hodině máme půl čtvrté a korpové se naposledy vracejí k počítači. Tam stráví něco přes hodinu a v 16:30 se poroučejí z práce. A když kolem ní náhodou jedou večer do hospody, vidí ještě rozsvíceno. To ti tahouni, kteří přišli v 7 ráno, ještě pracují…

Král korpů
Král korpů - vysněný cíl (téměř) každého netáhla

Proč jim to takto vychází?

Jak je možné, že se korpové v práci drží? Důvodů je několik. Například korp-manažeři (viz tabulka – Vyšší korp) chtějí mít co největší týmy. Propouštet sice mohou, ale mívají zákaz nové lidi přijímat a tak by museli rušit místa bez náhrady. To se jim nechce, protože by také mohli klesnout v kategorii korpů a ztratili by prestiž. Dalším důvodem je, že firma vlastně ani neví, že dotčení korpové dlouhodobě nic neprodukují, a tak se ani nesnaží jich zbavit. Vyšší korpové mají kontakty, proto někdy odcházejí na lepší pozice v kategorii Nadkorpů, a tak nicnedělající nižší korpové se mohou dostat na jejich místo.

Fronta na kafe
Fronta na kafe. Jen ať je dlouhá, aspoň nemusím pracovat :-)

Možný konec korpa

A co když přece jen boží mlýny melou a korpa se firma nakonec zbaví? Z počátku na tom vyhozený není zle, protože velké korporace platí velké odstupné. To ho nijak nemotivuje si hledat nové místo a tak to dělá bez většího nasazení. Samozřejmě se snaží dostat na podobnou zašívárnu, to ale není jednoduché. Pokud nastoupí do normální firmy, většinou je vyhozen, protože nic neumí. A tak je jeho jedinou spásou dostat se opět do nějaké korpárny, kde nebude muset téměř nic dělat. Ne všem se to ale podaří. Takže se může stát realitou i noční můra všech korpů, tedy že klesnou do kategorie rádobykorpů, nebo dokonce zuboženců, kde musí tvrdě a za málo peněz pracovat.

Níže uvádíme přehledovou tabulku korpů podle jejich kategorií. Je pochopitelné, že ti nižší se chtějí posouvat na vyšší kategorie, ideálně až na „Krále korpů“. Pokud by byl pro Vás korpácký žargon nesrozumitelný, pod tabulkou (kliknout pro zvětšení) jsou též vysvětlivky.

 

Kategorie korpů - tabulka

Vysvětlivky:


Netáhlo - špatně pracující pracovník, nic většinou neprodukuje

Ochcávka - Škoda Octavia

Ftydýtu - s pohonem TDI (diesel)

Fkombajnu - karoserie kombi

S odjebanym DPHčkm - odpis DPH

Trambus - MHD

Lata - pako

Slintat - toužit po něčem

Zevlovat - poflakovat se

Korpové - zaměstnanci velkých korporací

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!