Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Vyučování vaření povinně? V Británii ano.

Britské školy čekají změny. Na všech středních školách budou povinné lekce vaření.

Jejich cílem bude naučit mladé lidi připravit alespoň osm zdravých, jednoduchých jídel. Od letošního září přibude na 85 procentech britských škol nový předmět. Kluci i holky mezi 11 a 14 lety budou chodit na hodiny vaření. Do roku 2011 se k nim musejí přidat i zbývající školy, většinou ty, které navštěvují výhradně chlapci.

Všichni teenageři se tak povinně naučí vyrobit alespoň osm jídel připravených z čerstvých, zdravých surovin, bez použití polotovarů. S návrhy, která jídla by měla být vybrána, může přijít kdokoli a poslat je e-mailem vládnímu odboru pro školství. Podmínkou jjsou zdravé suroviny, jednoduchá příprava a výběr takových jídel, aby mladým chutnal.

Až dosud se vaření v Británii učilo jen na základních školách a pak již jen na odborných. Nové rozhodnutí je součástí celospolečenské ofenzívy proti obezitě, kterou vláda vyhlásila.
Oficiálně doporučená osmička "povinných" jídel obsahuje:

  • rizoto
  • boloňské špagety
  • smaženou zeleninu
  • pečené kuře s bramborem
  • čerstvý zeleninový salát
  • domácí hummus (omáčka z cizrny) nebo gado gado (buráková omáčka) s krájenou čerstvou zeleninou k namáčení
  • smažené brambory s hráškem, ovocný kompot s jogurtem a ovesnými vločkami

První reakce veřejnosti nejsou zcela nadšené a mnoho mladých lidé přichází s vlastními návrhy, v nichž se odráží většinou jejich původ. V Austrálii narozená čtrnáctiletá Rose postrádá v seznamu míchaná vajíčka, indický pokrm kičrí a jednoduché vegetariánské karí. Sedmnáctiletý Peter z Liverpoolu by zase dal přednost tomu, aby uměl připravit omeletu, pečeného lososa, upéct vlastní chléb a ovocný koláč.

Jak by asi podobná diskuse dopadla u nás? Napište nám svůj názor!

Co na to říkáte vy?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 49