Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
rohové sedací soupravy / foto: shutterstock

5 tipů na výběr sedací soupravy

Tak jako kdysi byly dominantou obývacího pokoje majestátní nábytkové stěny, jsou dnes v centru pozornosti sedací soupravy. Nejen z tohoto důvodu je třeba jejich výběru věnovat dostatek času a péče.

 Nároků na sedací pohovku není málo – vždyť se jedná o dominantu celé místnosti, která musí posloužit k pohodlnému posezení jak rodině, tak četným návštěvám.

Design

Sedací souprava bude s největší pravděpodobností tím prvním, nač padne zrak příchozích hostů, proto optické hledisko rozhodně nelze zanedbat. Je jen na vás, jestli zvolíte minimalistický moderní design, barevný retro styl nebo historicky laděnou pohovku se zdobenými křesly a taburetem. Obecně ovšem platí, že pokud není váš obývací pokoj „přeplácaný“ křiklavými drobnostmi, sedačka v odvážném provedení, třeba i barevně odlišná od zbytku místnosti, může být skvělým solitérem. Skvěle ale působí i decentní jednobarevná varianta s výraznými polštářky. Co se týče potahového materiálu, nikdy neuděláte chybu s kůží.

Kvalita

Ačkoliv kvalitu uvádíme na druhém místě, ve skutečnosti by se měla se stylem dělit o nejpřednější příčku. Sedací souprava totiž není levnou záležitostí a je žádoucí, aby vydržela pěknou řádku let. Zde je třeba se zaměřit hned na několik aspektů: rám, výplňový materiál, spolehlivé odpružení a konečně potahový materiál, který se hned tak neznehodnotí. Sázkou na jistotu z ohledu konstrukce je masivní dřevo, nejlépe tvrdé, jako je dub nebo buk. Také bytelné kovové konstrukce z oceli a chromu jsou výbornou volbou. Jako výplň se zase velice dobře osvědčuje elastická polyuretanová pěna.

Pohodlí

Selský rozum napoví, že pohodlné posezení je jedním z nejdůležitějších aspektů sedací soupravy. Komfort úzce souvisí s kvalitou výrobku, pořádně zhotovená pohovka se totiž jen tak neprosedí. Hitem posledních let jsou polohovatelné sedací soupravy, za něž vám vaše záda doslova poděkují. Snadno si vyberete ten nejoptimálnější úhel z hlediska pohodlí i zdraví.

Praktičnost 

Dochází-li vám v bytě místo, rozkládací pohovka vám poskytne dodatečné úložné prostory. Do některých typů se vejde mnohem víc než jen náhradní lůžkoviny. Samozřejmě vás rozkládací sedací souprava zachrání i tehdy, potřebujete-li někam uložit návštěvu, která se zdrží přes noc. Z hlediska praktičnosti se dále vyplatí zmínit potahový materiál, u nějž hrozí ušpinění či nános chlupů od domácích mazlíčků. Některé pohovky mají snímatelný a snadno pratelný potah. Problém lze také řešit koženou sedací soupravou, již můžete jednoduše otřít.

Rozměry

Posledním, nikoliv však bezvýznamným aspektem jsou rozměry a tvar sedací soupravy. Ujasněte si, kde bude vaše nová souprava stát a kolik místa na ni můžete vyhradit. Nedostatek místa může vyřešit rohová sedací souprava, která vyplní jinak nevyužitelný prostor v krajích obývacího pokoje. Pokud si můžete dovolit být velkorysí, skvělou designovou volbou je sedací souprava do U, jež bude působit skutečně luxusně. Moderní sedací soupravy za rozumné peníze najdete v online katalogu Dona-shop. Volit můžete mezi dvojsedáky, trojsedáky či čtyřsedáky, které lze dále doplnit o křesla a praktický taburet.

K tomuto článku není otevřena diskuze