Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zdravá Energie / foto: magazin

Chybí vám energie? Dodejte ji tělu zdravou formou!

Jste unavení a chybí vám energie? Sáhnete v tomto případě po kávě nebo energetickém nápoji? Dodáte si energii hroznovým cukrem nebo kostičkou čokolády? Zkuste to jinak!

Zapomeňte na „rychlé“ cukry a škodlivé tuky a dodejte tělu potřebnou energii zdravou formou! Potravin, které vám dodají energii a zvýší výkon, je celá řada. Můžete se tedy vybrat ty, které vám chutnají a zapadnou do vašeho jídelníčku. Pokud je budete jíst pravidelně, můžete se rozloučit s únavou. Některé z těchto potravin vám zase v případě nouze dodají energii prakticky okamžitě.

Ovesné vločky

Energii vám dodají ovesné vločky, proto jsou ideální snídaní. Zároveň vás na dlouhou dobu zasytí, protože mají nízký glykemický index. Ovesné vločky obsahují mimo jiné draslík, který působí proti vzniku chronické únavy.

Ovoce

Hned několik druhů ovoce vám dokáže dodat energii a zbavit vás únavy. Třeba borůvky jsou právem řazeny mezi tzv. superpotraviny. Jsou bohaté na antioxidanty, působí příznivě na nervovou soustavu a podporují mozkovou činnost, Bylo prokázáno, že přispívají ke zlepšení paměti a dokáže i zlepšit náladu.

Dodat energii a snížit hladinu cholesterolu v krvi dokáže avokádo. Obsahuje lecitin, který v našem těle zlepšuje nervové procesy, paměť u schopnost soustředění.

Goja, neboli kustovnice čínská obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek. Také vám dodá energii prakticky okamžitě.

Zelenina

Ze zeleniny sáhněte po květáku a brokolici. Tato zelenina je bohatá na cholin, vitamin skupiny B, který umožňuje komunikaci mezi nervovými zakončeními. Také dokáže zlepšit paměť a rychleji uložit nové informace do paměti. Brokolice obsahuje koenzym Q10, který nám pomáhá k udržení energie. Nedostatek této látky v našem těle má za následek únavu či poruchy soustředění.

Rajčata jsou bohatá na lykopen, což je antioxidant ochraňující mozkové buňky před škodlivými volnými radikály, a tak zabraňuje jejich poškození. Také zlepšuje paměť.

Bojovat proti volným radikálům dokáže i špenát. V něm najdeme kromě antioxidantů i draslík, který zabraňuje vzniku únavy. Špenát také zlepšuje paměť a podporuje schopnost učení.

Ořechy a semínka

Již pouhá hrst semínek nebo ořechů denně stačí k tomu, abyste byli plní energie. Ořechy a semínka jsou zdrojem zdraví prospěšných tuků, sacharidů a bílkovin.

Lněné semínko posiluje mozkovou kůru a zlepšuje tak motoriku a prostorové vnímání. Díky vysokému obsahu esenciálních mastných kyselin vám zase mandle dokáží zlepšit náladu. Zinek obsažený například v dýňových semínkách zase zlepšuje paměť a inteligenci. Odborníci přišli na to, že vlašské ořechy dokáží prokazatelně zlepšit deduktivní myšlení člověka.

Ořechy - zdravé a energetický vhodné

 

Luštěniny

Díky vysokému obsahu hořčíku dokáže cizrna zrychlit přenos informací mezi buňkami v mozku. Zároveň dochází k lepšímu průtoku krve do mozku a jeho lepšímu okysličení. Výborným a lehkým obědem, který vám zároveň dodá energii, pro vás tak může být třeba oblíbený hummus.

Cítíte se unavení a vyčerpaní? Sáhněte po čočce! Ta dokáže s únavou zatočit.

Chybí vám energie? Dodejte ji tělu zdravou formou!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!