Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
rozhodnutí / foto: magazin

Naučte se správně rozhodovat

Dělá vám problém rozhodování? Bojíte se, že vaše rozhodnutí nebude správné? Neumíte se rozhodovat ani v běžných situacích, jako je třeba nakupování oblečení? Máte z rozhodování strach? Změňte to a naučte se rozhodovat!

Rozhodování není jednoduché a mnohdy také ovlivňuje osud člověka. Pokud nevíte, jaké si koupit nové boty nebo co si dát v restauraci k obědu, problém s rozhodováním váš život nijak zvlášť neovlivní. Ovšem v jistých situacích (např. změna zaměstnání) vám rozhodnutí změní život. Jak se tedy naučit rozhodovat? A jak poznat, že bude vaše rozhodnutí správné?

Lístečky a pocity

Jeden ze způsobů, který vám může pomoci s rozhodováním, představují lístečky s možnými rozhodnutími v dané situaci. Na lístečky si rovněž napište následky rozhodnutí. Všechny je pak položte na zem. Poté si přečtěte první z nich a stoupněte si na něj. Zavřete oči a rozhodnutí napsané na lístečku i s následkem si představte. Zároveň vnímejte, jak se cítíte. Takto postupujte k dalším lístečkům. Nakonec vyhodnoťte, u kterého rozhodnutí jste se cítili nejlépe. To je pro vás ta správná varianta.

Posviťte si na to

Mnoho lidí přemýšlí o svých rozhodnutích večer po ulehnutí do postele, kdy mají klid a nad ničím jiným nedumají. Ovšem to je podle odborníků špatně. Mnohem lepší je si na rozhodování posvítit. Proč? Člověk totiž lépe vnímá své emoce a myšlenky za světla.

Správné rzhodnutí
Správné rzhodnutí

Počkejte do rána

Po ulehnutí do postele tedy už nad ničím nepřemýšlejte. Ne nadarmo se říká, že je ráno moudřejší večera. Pokud musíte učinit nějaké důležité rozhodnutí, udělejte to právě ráno. Odpoledne nebo večer, to není nejvhodnější denní doba na správná rozhodnutí. Na člověku už se totiž podepíše únava, a tak se otupí i smysly. Myšlenkové pochody jsou nejlepší právě ráno. Rozhodnutí je ideální učinit ještě předtím, než se pustíte do práce.

V rytmu hudby

Podle výsledků jedné odborné studie ovlivňuje rozhodnutí člověka hudba. Lidé prý učiní dobré rozhodnutí zpravidla v okamžiku, když poslouchají nějakou rychlejší hudbu. Vyzkoušejte to i vy!

Naučte se správně rozhodovat

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!