Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Reuters

Skvělé: Irglová má Oskara

Ještě před rokem ji u nás znal jen málokdo, natožpak ve světě. Po včerejšku však Markéta Irglová spolu se svým uměleckým partnerem Glenem Hansardem patří k celebritám.

Na druhé nejsledovanější události americké mediální scény (první je Super Bowl – finále amerického fotbalu) proměnila nominaci za nejlepší filmovou píseň Falling Slowly v ceněnou sošku Oscara.

Na Grammy to nevyšlo
Píseň Falling Slowly zazněla v nečekaném filmovém hitu Once, který vznikl ve skromných podmínkách a s náklady pár set tisíc dolarů. Vydělal však mnoho milionů a ještě více než takřka autobiografický příběh české dívky (hrála ji právě Irglová) zaujal hudební doprovod. Film na něm víceméně stál.

Proto se Irglové a Hansardovi dávaly větší šance na Oscarech než na Grammy, kde jde především o samotnou hudbu, nikoliv její roli coby filmového doplňku. Nominace na Grammy pak skutečně nedopadla, i tak ale Markéta zářila štěstím. Už jen skutečnost, že se o ní uvažovalo ve spojení s muzikantským vrcholem, brala jako obrovskou poctu.

Na Oscarech i zazpívala
I kdyby to náhodou nevyšlo ani s Oscarem, museli by si ji lidé po celém světě sledující přímý přenos předávání zlatých sošek všimnout. Nominovanou píseň totiž s Glenem ve zkrácené verzi zazpívala.

Teprve potom přišlo samotné vyhlašování, kterého se v dané kategorii ujal herec John Travolta: „And the Oscar goes to... excuse me... Glen Hansard and Marketa Irglova for Falling Slowly from Once.“

Jako první se chopil slova Glen Hansard, který pronesl děkovnou řeč. Když se však k mikrofonu nakláněla Markéta Irglová, režisér spustil znělku, takže se na její slova nedostalo. O několik chvil později to ale napravil moderátor Ron Stewart, když Markétu znovu pozval na jeviště a dal jí šanci pořádně si ten jedinečný okamžik užít.

„Chtěla bych vám všem poděkovat. Tohle je obrovská chvíle nejen pro nás, ale i ostatní nezávislé hudebníky a filmaře. Fakt, že tu teď stojím, je důkazem toho, že ať jsou vaše sny jakkoliv odvážné, mohou se splnit.“

Nezbývá než Glenovi a Markétě popřát ke skvělému úspěchu tvůrčí svěžest i do budoucna.

Co na to říkáte vy?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 94