Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Jídlo / foto: shutterstock

Když se jídlo stane závislostí

Jídlo je v dnešní době často probíraným tématem, dalo by se říci fenoménem.

Kupujeme ho v takovém množství, které mnohdy ani nespotřebujeme, zkoušíme nové recepty, ochutnáváme stále nové pokrmy. Jídlo už neslouží pouze k zahnání hladu. Je radostí, ale i závislostí.

Moderní doba s sebou kromě pozitiv přináší i negativa. Lidé jsou dnes méně šťastní, ztrácejí radost ze života, pomalu mizí láska a porozumění. A pokud v našem životě chybí štěstí a láska, uspokojení hledáme v jídle. Když se dobře najíme a pochutnáme si, cítíme se dobře. A není na tom přece nic špatného, jíst se totiž musí.

Ovšem člověk sahá po jídle stále častěji, aniž by si uvědomil, že se z konzumace jídla pomalu stává závislost. Přejídání se přitom dá srovnat se závislostí na alkoholu nebo cigaretách.

A jaké jsou příznaky závislosti na jídle?

Jídlo na uklidnění

Jíte často, i když nemáte hlad? Slouží vám jídlo jako prostředek na uklidnění? Když máte strach, jste smutní nebo nervózní, jdete se najíst? Pak se u vás objevila závislost na jídle.

Jídlo jako věčné téma

Příznakem závislosti je i to, že o jídle člověk často mluví, prakticky neustále na něj myslí, plánuje podrobně nákup potravin a následnou přípravu pokrmů. Když pak začne jíst, zažívá báječné pocity.

Bez jídla úzkosti

Člověk závislý na jídle zažívá pocit úzkosti na místě či v situaci, kdy se nemůže najíst, kdy nemá přístup k jídlu. Pokud ví, že se nebude moci nějakou dobu najíst, začne být nervózní, úzkostlivý, objevit se mohou i záchvaty paniky.

Pocity viny z přejídání

Lidé závislí na jídle tuší, že mají problém. A proto, když se přejídají, následně je trápí výčitky svědomí a pocity viny. Uvědomují si totiž, že nadměrná konzumace jídla je nezdravá. Pocity viny se časem zpravidla zhoršují.

Závislí jedinci však mají také problém skončit s přejídáním. Chtějí třeba sice začít jíst zdravě nebo menší porce, ovšem nedokáží to.

Mnoho jídla

Kila navíc

Přejídání s sebou logicky přináší i nárůst tělesné hmotnosti. Pokud přiberete několik kil během krátké doby, je něco špatně.

Jak se problému zbavit?

Pokud si člověk uvědomí, že má problém s přejídáním a je závislý na jídle, je na dobré cestě, jak s tímto problémem skoncovat. Dále se musí rozhodnout, že začne s problémem něco dělat. Nesmí dovolit, aby nad ním závislost zvítězila a způsobila mu celou řadu zdravotních problémů. Důležité je si také uvědomit, že jídlo slouží primárně k zahnání hladu.

Proč se vlastně lidé přejídají? Co je k tomu vede? Člověk velmi často zajídá své problémy a špatné pocity. Pokud se odstraní tyto příčiny přejídání, pomalu zmizí i závislost na jídle.

Tělu je potřeba dodat jenom takové množství jídla, které skutečně potřebuje. Zároveň je třeba si uvědomit, které jídlo tělu škodí a které mu prospívá. Přejídáním a nezdravými pokrmy si člověk zadělává na zdravotní problémy a zkracuje si život.

Když se jídlo stane závislostí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!