Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
vino / foto: shutterstock

Skvělé Chardonnay najdete také v Itálii

Chardonnay je velmi oblíbená tradiční odrůda pocházející z Francie, konkrétně z Burgundska.

Ve Francii dnes také stále najdete největší výsadby této odrůdy, ale současně platí, že si ji oblíbili a vysadili do svých vinic vinaři po celém světě. Výjimkou nejsou ani vinařství v Itálii. Chardonnay se vklínilo mezi tradiční italské odrůdy a patří mezi desítku nejvíce vysazených odrůd na Apeninském polostrově.

Vinaři pěstují Chardonnay napříč vinařskými oblastmi Itálie

Popularita Chardonnay vyplývá i z toho, že se odrůdě velmi dobře daří v různých klimatických podmínkách, slavným francouzským regionem Champagne počínaje, Jihoafrickou republikou konče. Platí to i pro Itálii. Chardonnay tu najdete v Jižním Tyrolsku, Furlansku, Toskánsku nebo třeba na jihu v Apulii. Ve všech těchto oblastech najdete krásná vína, která kombinují typický charakter Chardonnay a zároveň nabízí něco ze specifik toho či onoho regionu. Chardonnay se také velmi hodí pro výrobu šumivých vín, o čemž se můžete přesvědčit v rámci populárních vín Franciacorta z Lombardie.

Vína z Chardonnay jsou přístupná, líbivá, plná žlutého či exotického ovoce, velmi často zakulacená zráním v dubových sudech. Zatímco jedni snadno identifikovatelný charakter odrůdy milují (a s ohledem na výsadby Chardonnay po světě těchto lidí není málo), jiní ho nemohou vystát. Ať patříte do té či oné skupiny, nabízím pár tipů na delikátní italská Chardonnay za velmi zajímavé ceny.

Výběr italských Chardonnay od certifikovaných vinařství

CHARDONNAY "SANTA CATERINA" SALENTO IGP 2015

Víno s nádhernou vůní peckovic a chutí citrusových plodů. Příjemné a svěží víno, které se hodí k pokrmům z bílého masa nebo k těstovinám.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ALTO ADIGE CHARDONNAY "KLEINSTEIN" DOC 2012

Výborné víno z oblasti Jižního Tyrolska, kde vznikají jedna z nejlepších bílých vín Itálie. Barva je zlatavá, vůně je zprvu poněkud diskrétní, avšak během několika zakroužení sklenkou se plně rozvine do typického květnatého aroma, které nám připomene konvalinky, šeřík a jasmín

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chardonnay "Fabrizio Bianchi" Toscana IGT 2014

Víno má plný a krémový charakter a zároveň příjemnou svěžest. V chuti najdete zralé citrusy, tropické ovoce, heřmánek nebo vanilku. Víno má příjemnou kyselinu a dlouhý elegantní projev. Velké Chardonnay s potenciálem vyzrávat v čase. Americký kritik Robert Parker mu udělil skvělých 90 bodů.

 

 

 

 

 

 

 

Alto Adige Chardonnay DOC 2014

Víno z moderního organického vinařství Peter Zemmer z Jižního Tyrolska. Kompletně vinifikované v nerezových tancích, takže si zachovává příjemný svěží charakter. Jeho pronikavá vůně je květnatá a ovocitá, připomíná voňavé okvětí, jasmín, banány, ananas. Chuť je opulentní, harmonická, s dlouhým závěrem.

K tomuto článku není otevřena diskuze