Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
mobil screen / foto: shutterstock

Poškodil se vám displej mobilu? Víme, jak se tomu příště vyhnout

Skoro každý to moc dobře zná. Stačí nepozorná chvíle (například při sportu) a telefon, za který jste dali půlku průměrného platu, padá k zemi. Tahle situace by ale daleko častěji mohla končit bez újmy a návštěvy drahého servisu.

Jak? Pomoci může tvrzené ochranné sklo, jehož cena je oproti nákladům na výměnu displeje minimální.

Velkou oblibu mezi zákazníky si tvrzená skla získala právě díky svým ochranným vlastnostem a začala tak nahrazovat dříve hojně používané ochranné fólie, které vlivem nižší tvrdosti nedokáží displej mobilu ochránit tak dobře. Zatímco tvrzená skla pro mobily se mohou pyšnit tvrdostí 9H na Mohsově stupnici tvrdosti, fólie nabízejí nejčastěji hodnotu 3-4H.

Tvrdost by ale rozhodně neměla být jediným parametrem, jež by zákazníci měli při nákupu sledovat. Mezi ty další můžeme zařadit například materiál, ze kterého je sklo vyrobeno, jeho zpracování i následné úpravy, kterými tvrzené sklo disponuje.

I když většina skel shodně nosí označení „Made in P.R.C.“, jejich kvalita se může značně lišit na základě použitých materiálů. To například znamená, že pro výrobu těch kvalitnějších je používáno prvotřídní značkové sklo z Japonska.

Ani značkový materiál ale sám o sobě nezajistí, že bude sklo také kvalitně zpracované. Jak takové zpracování jednoduše poznat? První, čeho byste si měli všímat, je umístění jednotlivých výřezů. Ty by měly maximálně přesně pasovat na části, pro které jsou určeny (například reproduktor nebo některá tlačítka). Za chybu naopak nelze považovat, pokud je celková velikost tvrzeného skla o něco menší než přední panel mobilu. V případě, že by sklo naprosto přesně kopírovalo tuto velikost, by se velmi často stávalo, že by v některých místech přesahovalo a odlepovalo by se.

Vybírat byste měli taková ochranná tvrzená skla, která disponují minimálně 2.5D úpravou. Ta značí, že jsou hrany skla po svém obvodu lehce zaoblené, což zvyšuje komfort při používání. Dále byste měli volit produkty s citlivým dotykem, ochranou proti otiskům prstů (oleofobní vrsta) a vysokou průhledností pro maximálně věrné podání barev.

K tomuto článku není otevřena diskuze