Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
angličtina / foto: shutterstock

Z doby železné do 21. století

Tento článek je především pro ty lidi, kteří mají v občance v kolonce datum narození napsané ještě minulé století.

Minulé století je pro dnešní puberťáky nějakým mlhavým, divným a místy legračním obdobím, které je zajímá, asi jako trvalá nebo loňské listí ze stromů.

 

Lidem, kteří se v této mlhavé, divné a místy legrační době narodili, se zase dnešní puberťáci jeví jako Marťané, kteří místo holek nahánějí Pokémony a na žádnou elektroniku, aplikaci ani software nepotřebují uživatelskou příručku. Naopak, mohli by je psát. Tito Marťané se nedívají na televizi a nečtou noviny, zato se na svých chytrých telefonech dívají na vlogy youtuberů, instruktážní herní videa a nejnovější série nejnovějších seriálů americké produkce. V původním znění.

 

My, starší generace, se můžeme z patra dívat na jejich, tímto životním stylem, pokřivené sociální vztahy i krční páteře, ale jedno musíme uznat. Angličtinu si tato generace bude do svých životopisů psát do stejného řádku s češtinou. A to, co se u husákových dětí ještě považovalo při hledání práce za konkurenční výhodu (English: fluently) se u dnešních absolventů považuje za samozřejmost rovnou dovednosti číst a psát.

 

Kdo se tedy narodil v době železné, ale ještě se necítí do starého železa, tomu nezbývá nic jiného, než dorovnávat svůj handicap na pracovním trhu poctivým učením po večerech. Starší generace má pro zaměstnavatele mnoho výhod: už nehrozí odchod na mateřskou dovolenou. Ani vysoká míra fluktuace. Starší generace má přehled, léta praxe, má seniorský klid. A také ctí ruku, která jej krmí.

 

Jestliže vám hrozí, že vás na vaší teplé židli vystřídá někdo, komu ještě teče mléko po bradě ale kdo dokáže v angličtině bez zadrhnutí konverzovat od rána do večera, vezměte mu vítr z plachet. Nebude to lehké, ale není to nemožné. Stačí si najít správného kapitána a kormidelníka v jednom. Takového, který vám pomůže překonat mindrák z nedostatku slovní zásoby, špatné gramatické návyky a zkorigovat výslovnost, která vás okamžitě prozradí.

 

Správný kapitán a kormidelník v jednom se nachází na lodi jménem Englishstay.cz. Tato loď je pro vás motorovým člunem ze stanice „nemluvím“, do stanice „mluvím“ v rekordně rychlém čase, bezpečnou trasou a příjemným způsobem. Intenzivní kurzy angličtiny s rodilým mluvčím vás vytáhnou z doby železné do 21. století!

K tomuto článku není otevřena diskuze