Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
bylinky / foto: shutterstock

Nebojte se bylinek. Léčí i chutnají

Naši předci neměli k dispozici moderní léčiva, která si dnes můžeme zakoupit téměř na každém rohu. Zato však dokonale ovládali schopnost využívat potenciál bylinek a rostlin.

Z nich si dělali přírodní léky, s nimiž byli schopni překonat nejednu zdravotní potíž. V poslední době lze vidět návrat k přírodě i v tomto ohledu. Stále více lidí se shání po praktických informacích, jak naložit s různými druhy bylinek. A dělají dobře. Mnohé rostliny jsou totiž doslova zázračné.

Jeden příklad za všechny

Nemusí se přitom jednat o nějaké vzácné bylinky. I taková obyčejná kopřiva dvoudomá, která v našich končinách roste téměř všude, může být skvělým doplňkem stravy. Poměrně známý je u ní fakt, že má antirevmatické účinky. Kromě toho ale například podporuje trávení organismu. Má rovněž antioxidační účinky. Je samozřejmě dobré vědět, jak kopřivu zpracovat co nejlépe tak, aby všechny důležité látky neztratila.

Existuje bezpočet bylinek. Jen v našich podmínkách jich v přírodě rostou desítky, možná stovky. Navíc se mnohé z nich dají i pěstovat na zahrádce, případně třeba doma v truhlíku. Z bylinek si můžete udělat výborné čaje a další lahodné nápoje, ale také třeba olejíčky a krémy. Samostatnou kategorií je pak použití bylinek jako přísad do nejrůznějších pokrmů. Meze se takřka nekladou.

Tip na zajímavé rady o bylinkách z celého světa

Pokud máte zájem dozvědět se co nejvíce informací o jednotlivých druzích, vše o bylinkách najdete na internetových stránkách bylinkovo.cz. Na webu jsou detailní popisky mnoha známých i exotických rostlin, recepty na čaje, sirupy, oleje. Dozvíte se také, jak si z bylinek připravit domácí koření do polévek a omáček, případně které druhy ovoce a zeleniny lze dnes zařadit mezi takzvané superpotraviny. Díky herbáři poznáte rostliny, o nichž jste možná doposud neměli ani tušení, přestože rostou ve vaší blízkosti a pro váš organismus mohou mít po zpracování velmi užitečný efekt. Bylinek se zkrátka není třeba bát, rozhodně stojí za to je zakomponovat do jídelníčku.

K tomuto článku není otevřena diskuze