Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Štíhlá postava / foto: shutterstock

Druhy ketodiet

Keto dieta bývá někdy nazývaná také jako bílkovinná, proteinová, ketonová či dukanova. Všechny tyto druhy fungují na principu, kdy je hubnutí stavěno na procesu ketózy.

Co je vlastně keto dieta. Jedná se o typ diet, kdy dochází k odbourávání přebytečných tuků, přičemž není snižována svalová hmota. Je to dáno právě procesem ketózy, který se v lidském těle spouští tím, že ze stravy vyloučíte tuky a sacharidy. Nahradíte je pak kvalitními bílkovinami. Organismus přitom neustále potřebuje zdroje energie. Bere si je proto z uložených tukových zásob, které mělo doposud v rezervě. Tím pádem začínáte hubnout, ale netrpíte pocity hladu, návaly chutí. Máte pořád dostatek energie, což pozitivně ovlivňuje vaše psychické rozpoložení.

Všechny zmíněné druhy ketodiet mají 3 fáze. V rámci první dochází k započetí ketózy a organismus se zbavuje nejvíce tuků. Ve druhé fázi je pak ketóza ještě více prohloubena. Posledním stádiem je stabilizace a zamezení jo-jo efektu, který je častým jevem při jiných typech diet.

Dva druhy ketodiet – domácí a instantní

Ketodieta se dá absolvovat dvěma způsoby. První spočívá v domácí přípravě jídel s vysokým obsahem bílkovin, jimiž nahradíte sacharidy a tuky. Stačí si nastudovat odborné články a zajímat se o obsah bílkovin v konkrétních potravinách. Je důležité, aby byl přísun bílkovin dostatečný.

Druhá metoda, instantní, pak spočívá v zakoupení dopředu plánovaného jídelníčku na dobu 14 dní, případně i na delší časový úsek dle vaší potřeby. Záleží na tom, o kolik kilogramů chcete zhubnout. Podle toho pak jednotlivé fáze trvají různou dobu. Složení jídelníčku je vhodné konzultovat s výživovým poradcem. Obsahuje zejména koktejly, kaše, omelety a polévky. Všechna tato jídla obdržíte v balíčku, jejich následná finální příprava je pak už velmi jednoduchá. Všechny porce jsou přesně odvážené a mají potřebný počet bílkovin, dalších živin a vitamínů.

Jak poznat dobré a špatné druhy ketodiet?

Na trhu se dnes objevuje celá řada produktů s názvem keto, zdaleka ne všechny jsou však vhodné. Často totiž nemají potřebné množství bílkovin, chybí v nich vitamíny, minerály a další látky, jež jsou pro váš organismus důležité. Dobré je si všímat nejen složení výrobků, ale například i recenzí od ostatních uživatelů, diskuzí atp.

Jakou ketodietu zvolit?

Doporučujeme proteinovou keto dietu Ketomix. Jídla jsou velmi chutná a navíc levná. Jedno jídlo vás vyjde už od 39 Kč. V rámci této ketodiety máte 5 jídel denně – od omelet až po koktejly. Příprava každého pokrmu vám nezabere více než 5 minut času.

K tomuto článku není otevřena diskuze