Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
koloběžky / foto: shutterstock

Na koloběžkách se dnes více prohánějí dospělí než děti

Fenomén koloběžek nabývá na oblíbenosti. To by nikdo nečekal. Pamatujeme si osedlaná dvě kola s řídítky z našich mladých let.

Jenže ve chvíli, kdy jsme přesedlali na kola, skejty, brusle, v zimě na lyže a snowboardy, na koloběžky jsme zapomněli. V čem tkví jejich popularita dnešních dnů? V městském provozu je koloběžka ideálním dopravním prostředkem, se kterým vás v případě nutnosti pustí do MHD: do tramvaje, autobusu či do metra. Což v případě bicyklů není tak jednoduché. S kolem do většiny tramvají nemůžete.

Výhody koloběžky oproti bicyklu

Také skladnost koloběžky není tak složitá oproti kolu. Pohodlně ji unesete v jedné ruce. Skládací model si můžete jednoduše sbalit. Koloběžky rovněž nepodléhají tak přísným pravidlům, jaká musíte dodržovat při jízdě na kole po městských komunikacích. S kolem na chodník prostě nemůžete. V oblibě nejsou jen běžné koloběžky, koloběžky pro dospělé s vyšší nosností a upravenou výškou sedátka a řídítek, populární jsou i koloběžky s velkými koly.

Nezapomínejte na ochranné pomůcky

Crossoverové koloběžky dávají prostor vyznavačům adrenalinu díky plynulé jízdě v terénu, snadnému překonávání vyvýšenin, překážek, výmolů nebo kořenů. Samozřejmě pro jízdu na koloběžce platí stejná pravidla pro bezpečný pohyb. Doporučovány jsou helma, chrániče, rukavice a případně batůžek s vyztuženými zády, který částečně nahrazuje „páteřák“. Riziko úrazů je stejné jako u jízdy na kole, bruslích nebo skejtu, obzvlášť pohybujete-li se v terénu, vyznáváte rychlou jízdu z kopce anebo se pohybujete v provozu mezi auty a dalšími motoristy.

Doplňky ke koloběžce

Aby jste se vyhnuli zablácení oblečení nebo pro zlepšení výhledu při jízdě v deštivém počasí se doporučuje používat i blatníky. Blatníky ke koloběžce jsou odnímatelné, můžete je tedy sundat, snadno vyčistit nebo je úplně odložit v období slunného a suchého počasí.

K tomuto článku není otevřena diskuze