Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Drogy na učení - opravdu fungují!

Zapomeňte na ranní hektolitry kávy. V blízké budoucnosti budeme ujíždět na mozek posilujících tabletkách, které nám pomohou jak ve škole, tak v práci.

Tisíce lidí v současné době užívá  posilovací léky na předpis, které bystří mysl. Ale experti varují, že je velmi málo známo o dlouhodobých účincích chytrých pilulek nové generace. Vysokoškoláci, kteří celé noci šprtají na zkoušky, přiznávají, že užívají Ritalin, lék, který upravuje hyperaktivitu u dětí. U některých jedinců podporuje soustředění a zlepšuje pozornost.  Je to podobný lék, jaký si vzala Lynette ze seriálu Zoufalé manželky, když nezvládala péči o domácnost.

Psychologové ve Velké Británii přiznávají, že někteří rodiče nakupují tyto léky na internetu a dávají je dětem, aby měly lepší šance u zkoušek. Také piloti, vojáci a pracovníci na směny často využívají prášky Provigil, aby zůstali vzhůru. Studie University v Michiganu ukázala, že více než 9 % vysokoškoláků užívá stimulátory. A jeden z dvaceti 17 až 18tiletých  užívá amfetaminy.

Berou to všichni!
Tyto léky byly původně vyvinuty na léčbu narkolepsie, poruchy, při které lidé náhle upadají do spánku. Testy ukazují, že kromě toho, že udrží člověka vzhůru až 40 hodin v kuse, také mohou zlepšit krátkodobou paměť a schopnost plánovat.

Dokonce i vědci přiznávají, že na konferencích užívají povzbuzující preparáty, aby dodali jiskru svým prezentacím. Psychiatr Philip Harve, který takové lék bral, říká: “Pomáhají mi, abych neusnul a cítil se čile.“ Také Ministerstvo obrany Velké Británie přiznalo, že tyto drogy dávalo vojákům nasazeným do bojových akcí.
 
Předpokládá se, že vzrůstající poptávka povede k tomu, že za nějakých dvacet let budou tyto léky stejně běžné jako ranní káva. Proto byli vědci požádáni, aby pořádně prozkoumali účinky užívání takzvaných inteligenčních drog.

Profesorka Barbara Sahakian z Cambridgeské university řekla, že pokud se ukáže, že léky jako Modafinil jsou bezpečné, mohly by se dát koupit normálně v lékárnách, protože koupě z neznámých zdrojů na internetu jsou příliš nebezpečné.

Jde to i přirozeně
Pokud nechcete riskovat zdraví kvůli lepším výsledkům ve škole, můžete to zkusit přirozenější cestou. Třeba sportem nebo zvýšeným přísunem některých vitamínů.

Ryby a rybí tuk
Omega 3 mastné kyseliny zlepšují myšlení a soustředění tak, že pomáhají udržovat nervové spoje v pořádku. Výzkum na 1000 lidech ve Velké Británie prokázal, že po užívaní kapslí rybího tuku se jim zlepšila mozková aktivita.

Kofein
Silná káva a kofeinové drinky jako Red Bull mohou na krátkou dobu povzbudit mozek. Vědci v Izraeli zjistili, že káva podporuje mozkové buňky a napomáhá v růstu novým. U žen je také účinná v boji proti demenci. Ve Francii prokázali, že ženy nad 65 let, které pijí více než tři kávy denně, méně trpí ztrátami paměti.

Cvičení

Pravidelné cvičení je účinnou obranou proti stárnutí mozku. Muži a ženy mezi 50 a 70 rokem, kteří pravidelně cvičí, mají mozek odpovídající věku mladšímu o pět let.

Počítačové hry
Děti, které hrají počítačové hry, mají lepší známky. Skotští žáci, kteří hrají alespoň 20 minut denně Nintendo, se dramaticky zlepšili v matematických testech.

Jak si cvičíte mozek vy?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 245