Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
rychlé peníze / foto: shutterstock

Jak na výběr osobního účtu pro vás a vaše děti

Výběr osobního účtu je důležitou volbou, ale netýká se pouze nás. Musíme myslet i na naše děti. Již od narození mají právo na bezpečnou budoucnost a té můžeme napomoci vhodným výběrem osobního účtu.

I když v případě napnutého rozpočtu budete uvažovat o odsunutí tohoto kroku, určitě to nedělejte a účet pro děti zřiďte co nejdříve. I drobné částky tvoří ve výsledku zajímavou částku, byť složenou po malých kapkách.

Běžný účet lze v dnešní době založit velmi snadno. Ideální je založit jej prostřednictvím internetu. Vyplníte online žádost, kde odkážete na obvykle dva doklady totožnosti, a jejich skeny zašlete jako přílohu. Následně je zaslána na účet ověřovací platba v minimální výši (často stačí jen jedna koruna) a váš účet je po obdržení SMS připravený k užívání.

Současně je zřízeno i internetové bankovnictví. Je to skutečně snadné. Účet je možné rovněž zřídit na obchodním místě banky či některé banky nabízí i velmi příjemnou možnost dodání dokumentů prostřednictvím kurýra, který dorazí až k vám domů.

Zvažte kritéria pro osobní účet

V dnešní době existuje široká nabídka a tím i konkurence mezi poskytovateli finančních produktů. Nemá proto

Spoření nemusí být jen do prasátka
Spoření nemusí být jen do prasátka

význam jakkoliv podceňovat své podmínky a nároky. Naopak, je nejlepší, když si stanovíte pro vás nezbytná kritéria a těch se budete při výběru fixně držet.

To, co považujeme za důležité my, je rozhodně mít osobní účet zdarma. Skutečně není třeba platit paušální poplatky. Existuje mnoho nabídek, kdy je vedení bankovního účtu celkem zdarma. Dobrou variantou je ta, kdy i výběry z bankomatů v České republice nejsou zpoplatněné a při výběru z bankomatů v zahraničí se platí pouze mírné částky.

Příchozí a odchozí platby, trvalé příkazy, inkasa a platby SIPO také nemusí být nutně zpoplatněné. Stejně tak není potřebné platit například za zasílání SMS zpráv s kódem pro verifikaci, jak některé banky mají ve svých podmínkách stanoveno. Proč se v přístupu k internetovému bankovnictví omezovat?

K účtu musí být vždy přístup

I když si vyberete účet bez poplatků za jeho vedení a s ideálním úročením, je rovněž nezbytné pamatovat na možnost, jaký budete mít ke svým penězům přístup. Zde je potřebné zjistit dvě fakta, kterými jsou kontinuita provozu internetového bankovnictví a frekvence jeho odstávek a pokrytí bankomaty v rámci České republiky. Mít peníze je dobrá věc, ale ještě lepší je mít k nim skutečně flexibilní přístup.

Odstávky internetového bankovnictví jsou čas od času nevyhnutelné i v té nejefektivněji spravované elektronické databázi, ale nesmí jich být mnoho. Optimální je, když aktualizace dat, změny operačních systémů aj., probíhají v nočních hodinách. Nemožnost si převést důležitou finanční částku dokáže někdy totiž v praxi způsobit nepříjemný problém, který by mohl přivodit i nechtěné finanční sankce.

Bankomaty a mobily

Bankomaty mohou patřit bance, u které máte zřízený účet, nebo můžete využívat bankomaty všech bank (což je u mnoha z nich ještě i zproštěno poplatků). Podstatné je, aby hledání bankomatu nepředstavovalo žádnou finanční, nebo dopravní zátěž. Když už jsme u bankomatů, rovněž je velmi příjemná možnost do něho vkládat bankovky. Je dobré si ověřit i tuto možnost při výběru instituce pro založení účtu.

Přístupnost k účtu je i u drtivé většiny bank zajištěna i formou chráněných mobilních aplikací. Dají se jednoduše stáhnout do telefonu a jejich obsluha neklade na uživatele žádné informační či technické nároky. Mnoho klientů upřednostňuje mobilní aplikace před internetovým bankovnictvím, neboť mobilní telefon mají stále v dosahu.

Další podmínky ze strany klienta

Uvažujete-li v budoucnu o pořízení půjčky či úvěru, je možné to již nyní spojit s výběrem osobního účtu - mnoho institucí nabízí zvýhodněné úrokové sazby pro fyzické osoby, které u nich již mají uzavřeny účet.

Není na škodu se porozhlédnout po všech možnostech, a to i s využitím online finančních kalkulaček. U nich je třeba si však uvědomit, že jejich výstupy mohou být pouze orientační, neboť často neobsahují veškeré potřebné a relevantní údaje.

Řada bank nabízí rovněž pro své klienty - kteří u nich mají založený účet či čerpají jiné finanční produkty - i zvýhodněné převedení úvěru z jiné finanční instituce právě k této bance.

To může být velmi motivující skutečností, protože získání výhodnějších podmínek splácení úvěru může převážit například nízké úročení prostředků na běžném účtu. To je však třeba nejdříve pečlivě uvážit. Ovšem možnost úspory je velmi příznivou motivací.

Pozor na občanský průkaz

Budete-li zřizovat účet pro svou ratolest do doby, než obdrží občanský průkaz, potom dětského klienta pochopitelně zastupujete vy jakožto zákonný zástupce - jste tedy povinen doložit rodný list dítěte. Etickou samozřejmostí je pak nakládání s peněžními prostředky výhradně v zájmu dítěte. Bonusem je často zvýhodněné úročení v případě otevření účtu pro rodiče.

Po dovršení věku 15 let je pak nutné, aby klient předložil finanční instituci svůj občanský průkaz a s tím i spojenou žádost o změnu údajů. U patnáctiletých však stále platí - navzdory jejich občanskému průkazu - že úvěrové a investiční finanční produkty mohou být sjednány až po dosažení jejich plnoletosti.

K tomuto článku není otevřena diskuze