Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Červené víno / foto: shutterstock

Dejte si skleničku červeného vína bez výčitek

Červené víno je zdravé, to vám jistě potvrdí každý milovník tohoto nápoje. Ovšem všeho moc škodí. Nadměrná konzumace alkoholu rozhodně zdravá není a nese s sebou celou řadu nejen zdravotních rizik.

Červené víno je zdravé, to vám jistě potvrdí každý milovník tohoto nápoje. Ovšem všeho moc škodí. Nadměrná konzumace alkoholu rozhodně zdravá není a nese s sebou celou řadu nejen zdravotních rizik. Sklenka vína vám však rozhodně neuškodí, spíše naopak.

Pomoc při hubnutí

Červené víno vám může pomoci při redukci hmotnosti. Dokázali to při svém výzkumu odborníci z univerzity v Oregonu. Především odrůda vína Muscadine je bohatá na kyselinu ellagovou, která má schopnost spalovat tuky. Také působí proti vzniku nových tukových buněk a zlepšuje funkci jater. Tuto kyselinu kromě vína dále najdeme například v ostružinách, malinách, pekanových a vlašských oříšcích nebo v zeleném čaji.

Proti rakovině

Konzumace červeného vína (ovšem s mírou!) může být prevencí vzniku rakoviny. Bylo také prokázáno, že červené víno pomáhá léčit rakovinu prostaty, a to díky resveratrolu. Tento antioxidant způsobuje také vyšší citlivost nádorových buněk na radiační terapii, což vede k úspěšné léčbě nemoci. Celkově pak červené víno ovlivňuje nádorové buňky tak, že je dokáže lépe zničit chemoterapie.

Zpomalení procesu stárnutí

Kdo z nás by se nechtěl dlouho udržet mladistvý vzhled? S tím vám může pomoci červené víno. Díky tomuto nápoji bude vaše pokožka zdravější a odolnější proti škodlivému slunečnímu záření. Červené víno zpomaluje proces stárnutí pleti a působí proti vzniku hlubokých vrásek.

Nejlépe chutná víno přímo ve vinohradu
Nejlépe chutná víno přímo ve vinohradu

S přibývajícím věkem se mnohdy objevují některé choroby – cukrovka, rakovina nebo třeba Alzheimerova choroba. Jejich rozvoji může rovněž zabránit červené víno. To je totiž plně antioxidantů, které dokáží zničit škodlivé volné radikály.

Pro zdravé srdce

Sklenka červeného vína denně dokáže snížit riziko vzniku onemocnění srdce a cév, a to díky obsahu resveratrolu a dalších antioxidantů, které posilují srdeční činnost. Zároveň tyto látky snižují hladinu cholesterolu v krvi.

Pro zdravé zuby

Možná jste už někdy slyšeli o tom, že víno není zrovna dobré pro vaše zuby, protože jeho kyselost poškozuje zubní sklovinu. Ovšem američtí vědci dokázali, že červené víno odstraňuje z úst bakterie, které mají na svědomí vznik zubního kazu.

Pro lepší paměť

Se stářím je bohužel spojeno zapomínání a potíže s pamětí. Tomu však můžete zabránit právě střídmou konzumací červeného vína. Na paměť má pozitivní vliv antioxidant resveratrol, který také zlepšuje schopnost učení a koncentrace.

Prevence vzniku diabetu druhého typu

Sklenička červeného vína denně dokáže optimalizovat hladinu cukru v krvi, a tak slouží jako prevence vzniku diabetu druhého typu. Zároveň pomáhá lidem trpícím touto chorobou snížit hladinu cukru v krvi. Již zmiňovaný antioxidant resveratrol podporuje produkci inzulinu, tedy enzymu regulujícího hladinu cukru v krvi. Ovšem nespoléhejte se pouze na konzumaci červeného vína. Nejspolehlivější prevenci vzniku cukrovky představuje pravidelný pohyb a vyvážený jídelníček. 

Pro lepší imunitu

Odborníci z University of California prokázali pozitivní účinky červeného vína na obranyschopnost člověka. Díky přítomným antioxidantům červené víno zlepšuje imunitu a pomáhá bojovat s infekčními chorobami.

Dejte si skleničku červeného vína bez výčitek

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!