Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kokosový olej / foto: shutterstock

Zázračné oleje - jak je můžeme využít pro naše zdraví?

Olejů existuje celá řada – slunečnicový, kokosový, dýňový a mnohé další. A některé z nich jsou známé pro své protizánětlivé a detoxikační účinky.

Oleje se také se řadí mezi silné antioxidanty. Je možné je zařadit do jídelníčku, uplatnění najdou také jako masážní nebo výplachové oleje.

Slunečnicový olej

Účinky slunečnicového oleje oceníte zejména v létě – dokáže totiž naší pokožku ochránit před škodlivým působením slunečního záření. Kvalitní nerafinovaný slunečnicový olej je bohatý na antioxidanty, lecitin a vitaminy (zejména B, E a D). Právě díky vysokému obsahu vitaminu E snižuje riziko vzniku rakoviny, přispívá k regeneraci pokožky a chrání ji zároveň před škodlivým působením slunečního záření.

Kokosový olej

Kokosový olej je přírodním antibiotikem, zabraňuje vzniku plísním a kvasinkám, normalizuje střevní mikroflóru. Nejnovější výzkumy ukazují, že dokáže snížit riziko rozvoje Alzheimerovy choroby a pomáhat v případě léčby diabetu 2. typu. Dokonce prý prokazatelně tlumí chuť na sladké nebo tučné potraviny. Působí dále pozitivně na činnost štítné žlázy. Prospěje vašim vlasům, nehtům i vaší pokožce. 

Santalový olej

Tento olej najde své uplatnění především v případě kožních problémů. Santalový olej je získáván ze dřeva santalu bílého. Silice tohoto stromu se vyznačuje svou charakteristickou vůní, a proto se přidává do parfémů (například do Chanelu 5). Santalový olej pomáhá bojovat proti kožním potížím, rychle odstraňuje například svědění pokožky. Má protizánětlivé a antiseptické účinky.

Olej z černého kmínu

Olej je lisován ze semen černuchy seté, kterou v Číně využívají po celá staletí. Tento olej zejména detoxikuje organismus – dokáže ho vyčistit od těžkých kovů olova a kadmia. Také pomáhá bojovat proti parazitům ve střevech, při výplachu úst je zbavuje virů a bakterií.

Olej z černého kmínu
Olej z černého kmínu

Hořčičný olej 

Ze semínek indické hořčice je získáván tmavě žlutý, silně aromatický olej. Ten není užíván vnitřně a je poměrně častým alergenem. Pomáhá ale při bolestech svalů, kloubů a šlach, dále při revmatu. Také prokrvuje pokožku, dokáže ji zbavit tmavých nevzhledných skvrn, vyživuje vlasy a zabraňuje jejich šedivění.

Dýňový olej

Dýňový olej je bohatý na zinek a omega 3 mastné kyseliny. Bylo prokázáno, že posiluje imunitu a zabraňuje řídnutí kostí. Také dokáže snížit krevní tlak, posiluje srdce, cévy, prostatu i močový měchýř. Ničí i střevní parazity, je skvělým antidepresivem a působí pozitivně na funkci mozku. Pokud máte potíže se spánkem, také vám pomůže dýňový olej.

Olej z ostropestřce mariánského

Pro tento olej je charakteristická hořká chuť. Hodí se zejména na výplachy ústní dutiny. Olej z ostropestřce působí na tvorbu žluče, pomáhá při zánětech jater i cirhóze. Optimalizuje krevní tlak a urychluje hojení jizev.

Olej z meruňkových jader

Teno olej se lisuje za studena z jader meruňky. Vyznačuje se lahodnou chutí a mandlovou vůní. Je zdrojem draslíku, esenciálních mastných kyselin a vitaminů skupiny B. Prokázán byl jeho pozitivní vliv na zrak, srdce i stav pokožky.

Sezamový olej

Sezamový olej působí pozitivně na stav cév i srdce, zabraňuje vzniku osteoporózy a některých chronických chorob. Dokáže vás zbavit migrény. Vyznačuje se antibakteriálními, protizánětlivými a regeneračními účinky.

Zázračné oleje

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!