Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tlustý člověk / foto: shutterstock

Závislost zvaná přejídání a jak se jí zbavit

Asi každý člověk se někdy v životě přejedl. Možná i vy jste někdy snědli celou tabulku čokolády nebo sáček chipsů na posezení. Ovšem přejídání je závislost jako každá jiná – někdo kouří, někdo pije a někdo se přejídá.

Tato závislost bývá také nazývána jako záchvatové přejídání nebo emocionální jezení. Je zpravidla doprovázena pocity viny a úzkostmi. V některých případech má přejídání za následek například rozvoj bulimie.

Záchvatové přejídání se řadí mezi mentální poruchy. Pokud se jednou za čas přejíte, neznamená to, že touto poruchou trpíte. Přejídání se stává závislostí, když se velmi často opakuje a člověk navíc cítí pocit viny. S každou závislostí lze naštěstí bojovat, a tedy i s přejídáním. Jak?

Zapomeňte na diety

Ačkoli se vám to může zdát zvláštní, v případě přejídání je nejlepší zapomenout na nějaké diety. Pokud trpíte touto závislostí, neodpírejte si nutně to, na co máte chuť. Jenom si hlídejte rozumné množství. Pokud byste oblíbené potraviny či pochutiny vyřadili z jídelníčku úplně, mělo by to akorát ten následek, že brzy sníte všechno, co budete mít zrovna po ruce.

Přejídání způsobí problém nedopnutí kalhot...
Přejídání způsobí problém nedopnutí kalhot...

Pozor na „spouštěče“

Každý, u koho se objevila tato závislost, má své tzv. „spouštěče“, tedy potraviny, které nastartují vlnu přejídání. A právě tyto potraviny je nutné omezit na úplné minimu, ideálně se jim však vyhnout. Třeba mléčnou čokoládu lze nahradit tou kvalitní s vysokým podílem kakaa.

Na jídlo se soustřeďte

Mnoho lidí konzumuje jídlo ve spěchu. A to je špatně! K jídlu byste si měli v klidu sednout a soustředit se na něj. Tak si ho opravdu vychutnáte a zároveň dobře poznáte, že už jste plní. Věnujte také pozornost tomu, co jíte. Tak třeba příště nesáhnete automaticky po tabulce čokolády nebo sáčku chipsů, když si sednete večer k televizi.

Jezte a hýbejte se pravidelně

Pravidelná strava dělá hodně. A pokud k tomu přidáte ještě pravidelný pohyb, máte vyhráno. Mnoho lidí zapomíná přes den pravidelně jíst, což má za následek večerní vlnu přejídání. Pokud je to i váš případ, dejte si třeba do mobilu poznámku, kdy se máte najíst. Začněte se také hýbat. Nemusíte nutně trávit hodiny v posilovně. Jeďte třeba do práce na kole nebo si zajděte na procházku.

Všeho s mírou

Jak již bylo zmíněno, není nutní si odpírat svá oblíbená jídla. Pokud máte chuť na čokoládu, zmrzlinu či cokoliv jiného, klidně si to dopřejte. Jediné, co musíte udělat, je omezit množství. Dobré je nekupovat si tyto věci „do zásoby“, ale jenom v malém množství, které hned sníte. I takto se můžete přejídání vyhnout.

Přeci nemusíte vypadat takto...
Přeci nemusíte vypadat takto...

Jezte s někým

Většina lidí trpících záchvatovým přejídáním má ze svého chování výčitky svědomí a stydí se za něj. Proto se většinou přejídají, když jsou sami a nikdo je nevidí. Proto je vhodné jíst ve společnosti někoho dalšího. Díky tomu se bude člověk hlídat a nepřejí se.

Pomoc odborníka

Mnohdy se za přejídáním skrývá jiný problém. A proto je vhodné najít pravou příčinu přejídání, s čímž vám pomůže odborník.

Závislost zvaná přejídání a jak se jí zbavit

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!