Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Prezidenti Havel, Klaus a Zeman / foto: shutterstock

Humanitární bombardér, Pantáta tunel a Strejda Becherovka

Jak vznikaly přezdívky našich prezidentů? Mohou být nejvyšší představitelé naší země pyšní na to, pod jakými pseudonymy se zapsali do historie a povědomí svých občanů?

Přezdívky jsou zvláštní a zajímavé především proto, že dokážou poměrně hodně vypovídat o lidských vlastnostech a často svého nositele nějak charakterizují. Je řada způsobů, jak taková přezdívka může vzniknout, například obměnou příjmení či rodného jména, díky nějaké příhodě ze života, zvláštní zálibě přezdívaného člověka nebo přezdívky popisují nějakou fyzickou či duševní vlastnost. U veřejně známých osobností nejčastěji odrážejí nějaký skutek nebo počin, jehož významu si všimla média a plošně ho rozšířila do povědomí občanů. A jak už to tak bývá, lidé raději poukazují na nedostatky a kritizují, než aby vyzdvihli nějaký klad a chválili. Takový obrázek nám poskytují i přezdívky, pod kterými se mezi nás zapsali také naši porevoluční prezidenti.

Humanitární bombardér Havel

Václav Havel jistě sehrál jednu z nejdůležitějších rolí polistopadového období. Dodnes má mnoho příznivců, kteří stále hlásají jeho názory a hesla o pravdě a lásce. Ovšem má i mnoho odpůrců, kteří mu nemohou zapomenout mimo jiných přešlapů například podporu agrese Spojených států a NATO proti Jugoslávii. V roce 1999 ve francouzském listu Le Monde vyšel rozhovor, ve kterém hodnotí zásah NATO v bývalé Jugoslávii jako "humanitární bombardování". Díky takovému prohlášení se dostal do hledáčku médií kritizujících takový výrok, zvláště poté, co Jiří Dienstbier starší, zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva v Jugoslávii, opakovaně prohlásil, že k masovému exodu Albánců a jejich humanitární krizi došlo až v souvislosti s bombardováním NATO. Havel později svůj výrok poté několikrát popřel, ovšem přezdívka "Humanitární bombardér" mu již zůstala.

Pantáta tunel Klaus

Další v pořadí českých prezidentů, kteří řídili naši zemi a snažili se o její vzestup a rozkvět, byl Václav Klaus. Přezdívku "Pantáta tunel" si vysloužil kvůli mnohým aktivitám, například díky tomu, že nechal v roce 1993 rozpustit tehdejší důchodový fond v celkové výši přes 330 miliard korun. Fond spojil se státním rozpočtem a cesta k vytunelování peněz byla otevřena. Kupónová privatizace a poskytnutí amnestie, kvůli které byla zároveň ukončena řada kauz závažné hospodářské kriminality a korupce, jeho přezdívku ještě umocnily. V souvislosti s ní vznikly například i takové občanské iniciativy, jako snaha o přejmenování Strahovského tunelu na Tunel Václava Klause, pro vyjádření díků za jeho zásluhy na ekonomice České republiky.

Strejda Becherovka Zeman

O současném prezidentu Miloši Zemanovi a jeho kladnému vztahu k alkoholu toho bylo napsáno již mnoho, byť podle mnoha názorů pije méně, než kdysi Václav Havel. Když se po nástupu do funkce prezidenta ČR zúčastnil slavnostního vystavení korunovačních klenot s pochybnou "virózou", mluvčí Ovčáček ještě vysvětloval a obhajoval. Zeman se však ani díky funkci nejvyšší měnit ani přizpůsobovat nehodlá, a tak plný popelníček a lahvinka Becherovky jsou jeho pravidelnými zvyklostmi, kterých se nevzdává ani při zhoršujícím se zdravotním stavu a dál pije a kouří s "neutuchající chutí", jak před nedávnem sám prohlásil. Zvykli si na to už i politici, například při nedávné návštěvě Plzeňského kraje byl obdarován vskutku originálním dárkem - dřevěnou maketou samopalu, který má jako zásobník lahev karlovarské Becherovky. Je to opravdu vhodný dar pro nejvyššího představitele státu? Na prezidentovu obhajobu je třeba říci, že množství vypitého alkoholu poslední dobou značně omezil.

A jaké přezdívky byste vymysleli našim prezidentům či politikům vy? 

Humanitární bombardér, Pantáta tunel a Strejda Becherovka

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!