Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Oko / foto: Shutterstock

Slepec vidí díky synovu zubu

Bob McNicol ze západoirského hrabství Mayo přišel před dvěma lety kvůli explozi o zrak. Teď na jedno oko zas vidí, díky unikátní operaci, při níž mu lékaři do očního důlku implantovali zub jeho syna.

"Myslel jsem, že budu slepý už navždy," řekl pan McNicol reportérům AFP. Jenže měl štěstí v neštěstí. Když mu lékaři v Irsku oznámili, že pro něj nic udělat nemohou, McNicol se s tím nechtěl smířit a začal pátrat po jiné možnosti. Zjistuil, že jistý doktor Christopher Liu z Oční kliniky v anglickém Brightonu provádí zázračnou operaci jménem osteo-odonto-keratprosthesis.

Technika, která byla vyvinuta v Itálii v 60. letech, se zakládá na tom, že pacientův vlastní zub a kost, která ho obklopuje, tvoří podporu pro umělou rohovku. Panu McNicolovi daroval zub a malou část čelisti jeho syn Robert. Tento materiál byl použit na rekonstrukci očního důlku, pak byla implantována část zubu a do díry vytvořené v zubu byla zasazena čočka.
První operace pana McNicola trvala deset hodin, druhá pět hodin.

"Měl jsem 65 procentní naději, že získám alespoň částečný zrak," říká dnes pacient. "A povedlo se. Teď se už mohu sám orientovat a dokonce dívat na televizi. Vyšel jsem z úplné tmy do částečné samostatnosti."

Co na to říkáte vy?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 206