Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Léky a ovoce / foto: shutterstock

Léky a potraviny: Co není vhodné kombinovat?

Některé léky není vhodné kombinovat s určitými potravinami. Hrozí totiž, že léky nebudou fungovat tak, jak mají. Zároveň se mohou objevit nepříjemné vedlejší účinky. Co tedy není vhodné kombinovat?

Uzeniny a …

Pokud užíváte antidepresiva s obsahem inhibitoru monoaminooxidázy, měli byste omezit konzumaci uzenin (to vašemu tělu prospěje, i když žádná antidepresiva neužíváte). Uzeniny a například zrající sýry jsou totiž bohaté na látku zvanou tyramin, která v našem těle v kombinaci s výše zmíněným inhibitorem prudce zvyšuje krevní talk, což může mít fatální následky.

Kofein a …

Nápoje či potraviny s obsahem kofeinu by se neměly kombinovat s léky na astma či se stimulanty (například lék užívaný při poruchách pozornosti). Jeden šálek kávy nebo kousek čokolády člověku neublíží, ovšem přísun kofeinu ve větším množství může mít na svědomí nervozitu, prudké bušení srdce nebo problémy se spánkem.

Banány a …

Banánům by se měli vyhnout lidé užívající léky na krevní tlak. Tyto léky obsahují stejně jako banány mnoho draslíku. A nadměrný přísun draslíku může vyvolat zdravotní komplikace, jako jsou nepravidelnosti srdečního rytmu nebo svalová paralýza. Léky na krevní tlak není vhodné kombinovat s citrusy a listovou zeleninou kvůli riziku nepravidelného tepu.

Alkohol a …

Je obecně známo, že alkohol a léky by se neměly kombinovat. To bez výjimky platí pro léky, které jsou zpracovávány játry. Pokud člověk tyto léky zkombinuje s alkoholem, velmi tak svá játra zatěžuje, což může vyústit až v jejich poškození. Rozhodně tedy nepijte alkohol, pokud užíváte antibiotika, antihistaminika, léky na cukrovku či tlumící bolest.

Citrusy a …

Citrusy jsou sice bohaté na vitamín C, ovšem s některými léky se nesnesou. Citrusovým plodům se vyhněte při užívání některých antibiotik či léků proti kašli. Citrusy totiž zabraňují odbourávání dextrometorfanu, který tyto přípravky obsahují. To může způsobit halucinace nebo malátnost.

Listová zelenina a …

Lisová zelenina je bohatá na vitamín K, a proto snižuje účinnost léků proti srážlivosti krve. Právě vitamín K totiž srážení krve způsobuje a antikoagulanty obsažené v přípravcích proti srážlivosti krve regulují produkci vitamínu K.

Mléčné výrobky a …

Mléko a mléčné výrobky zamezují správnému vstřebávání některých antibiotik. Pokud tedy antibiotika užíváte, berte je zhruba dvě hodiny poté, co jste pili mléko či konzumovali mléčné výrobky.

Grepy a …

Protože grepy působí proti činnosti jednoho z enzymů v játrech, který je schopen odbourávat určité složky z léků, není je vhodné kombinovat s antidepresivy, léky na srdeční choroby, léky tlumícími bolest, léky na spaní, antibiotiky, léky snižujícími krevní tlak či cholesterol, antikoncepčními pilulkami nebo přípravky užívanými při léčbě rakoviny. Nejenom, že grapefruity snižují účinky výše zmiňovaných léčiv, ale také mohou způsobit nepříjemné zdravotní komplikace. Podle odborníků postačí asi pětihodinová pauza mezi užitím léku a konzumací tohoto ovoce.

Léky a potraviny: Co není vhodné kombinovat?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!