Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Smrdutá ryba / foto: shutterstock

Těmto rybám se rozhodně na Vánoce vyhněte

Opatrnost při výběru ryb se vyplatí! Zabráníte tak nepříjemnému překvapení v podobě hořkého masa či zdravotním komplikacím, které mohou pokazit sváteční dny.

Odborníci na výživu jistě potvrdí, že konzumace ryb je zdraví prospěšná a posiluje imunitu našeho organizmu. Ryby navíc působí jako antidepresivum, preventivně bojují proti srdečním nemocem a snižují hladinu cholesterolu v krvi. Proto bychom je měli minimálně dvakrát týdně zařadit do našeho jídelníčku. Není však ryba jako ryba! Některé druhy nám mohou pěkně zavařit a znepříjemnit v lepším případě kulinářské umění, v horším případě mohou způsobit nemalé zdravotní problémy.

Žralok a rejnok - pozor na nepříjemný zápach! 

I když obě tyto ryby vynikají velice jemným a chutným masem, lze se u nich setkat se čpavkovým zápachem, který

je důsledkem takzvané osmózy. Jde o proces, při kterém dochází k vylučování sladké vody ze svaloviny ryb do vnějšího slaného prostředí. Ledviny těchto ryb se špatně vyrovnávají s nadměrným množství soli a čpavek tak proniká přes žábry do masa. Kvůli tomu je i po tepelné úpravě maso ryb zasažených osmózou cítit po moči. Očekávaná pochoutka tak často končí v odpadkovém koši.

Zrádná máslová ryba

Podle názvu bychom očekávali lahodné maso, které se bude rozplývat na jazyku. A ona ho také pamakrela tmavá

(u nás zvaná máslová ryba) opravdu má! Jde o velmi chutnou rybu, a právě v tom spočívá její nebezpečí. Pokud jí totiž sníte jen o nepatrně více, než kolik je povolené množství, váš organismus zareaguje zažívacími potížemi. Křeče do břicha a typický oranžově zbarvený průjem - to jsou zdravotní potíže, které mohou trvat i několik dní. Může za to ester, pro který nemá náš organismus potřebný štěpící enzym. Proto se není čemu divit, že prodej máslové ryby je v některých zemích zakázán. U nás tomu tak ale není, a tedy, pokud se přesto rozhodnete tuto rybu ochutnat, důsledně dodržte doporučené množství. To by mělo být maximálně 150 gramů. 

Ryby a rtuť - riziko pro těhotné a děti

Většina ryb a mořských živočichů obsahují malé množství rtuti, se kterým se organismus dospělého člověka bez problémů vyrovná, i když se z těla vylučuje pomalu, až několik týdnů. Největší koncentrace rtuti byla zaznamenána u tuňáka, makrely, mečouna a žraloka, z našich ryb potom u štiky a candáta. Těchto ryb by se měly vyvarovat hlavně těhotné ženy, u kterých hrozí riziko poškození plodu, a malé děti, u kterých může dojít k poškození jater. Málo rtuti bylo naopak zaznamenáno u pstruha, lososa, kapra, či hejka.

Těmto rybám se rozhodně na Vánoce vyhněte

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!