Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
kovový odpad ilustrační obrázek / foto: shutterstock

Jak probíhá výkup kovů?

Říkáte si, jestli má recyklace kovů opravdu smysl? Nepochybně ano.

Rostoucí množství všudypřítomného odpadu se stává stále větší hrozbou a na skládkách se objevují i odpady, které je možné velmi efektivně recyklovat díky zdokonalujícím se technologiím. Je tak možné maximální opětovné využití železa i jiných kovů. Pojďme se tedy na celý proces podívat trochu zblízka.

Průběh výkupu železa a kovů

Předmětem výkupu jsou železo, litina, hliník, měď, nerez, bronz, mosaz, olovo, zinek, cín, litina a další kovy. To ovšem zdaleka není vše, neboť sběrny vykupují také autobaterie, katalyzátory, chladiče nebo elektromotory.

Prvním krokem při výkupu kovů je posouzení jednotlivých odevzdávaných předmětů a jejich vhodnost pro výkup. Následuje přesné vážení a spočítání odměny na základě aktuální ceny vykupovaných kovů. Nutno však počítat s tím, že finanční odměnu nemohou kovové sběrny vyplácet v hotovosti. Od roku 2015 je totiž možný pouze bezhotovostní výkup vzhledem k rozmáhajícím se krádežím kovových předmětů na nejrůznějších veřejných místech.

Služby poskytované sběrnami kovů jsou však mnohem širší než pouze sběr a likvidace železa a dalšího kovového odpadu. Mezi další služby patří sběr papíru a mnohdy rovněž recyklace elektrických spotřebičů atd.

Všudypřítomné sběrny kovů

Snadnějšímu výkupu železa a kovů napomáhá široká síť sběren, které rovněž nabízí řadu dalších služeb, jako je recyklace elektrických spotřebičů a zařízení, separace a svoz papíru, skla a plastů apod. Mnoho zákazníků oceňuje také demoliční a demontážní služby. Takovou provozuje například společnost TSR Czech Republic, s. r. o. Praktické informace související s výkupem kovů naleznete na stránkách https://www.tsrcr.cz/cenik/, kde si můžete vyžádat aktuálně platný ceník - železa (z kw ceník - železa prosím odkazujte na https://www.tsrcr.cz/cenik/) i dalších vykupovaných kovů.

Máte už nějaké zkušenosti s návštěvou sběren kovů a papíru? Využíváte i dalších jejich služeb?

K tomuto článku není otevřena diskuze