Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Špatná příjmení / foto: magazin.cz

Nejhorší příjmení v ČR – Lempl, Zmetek, Smrt? Jsou i daleko horší.

Možná vás někdy napadlo, že máte hrozné příjmení. Nebo znáte někoho, jehož příjmení byste nechtěli ani za nic. Pojďme se podívat na ty nejpikantnější, které v naší zemi máme.

Příjmení spojená se zápachem a leností

Asi nikdo by se nechtěl jmenovat „Zápach“. Nicméně si představte, že je v České republice 5 jeho nositelů. Ve Východních Čechách se pro silný zápach používá slovo „Rychna“. A takových je u nás dokonce 49. Zajímavé je, že jak Zápachové, tak Rychny jsou pouze v Čechách. Na Moravě a ve Slezsku není ani jeden. Že by tam, když příjmení vznikala, nikdo nezapáchal?

Asi ještě celkem přijatelné příjmení je Lenoch. Takových lidí je u nás 143, rozprostřených po celé republice.

Každý, kdo pilně v zaměstnání pracuje, nemá rád kolem sebe „netáhla“ a zaměstnavatelé se jim snaží vyhnout obloukem. Přesto je v republice 49 lidí s příjmením „Netáhlo“. Ovšem králem mezi těmito „nefachčenky“ je jediný člověk v ČR, který se jmenuje „Lempl“. Žije na samém severozápadě, v okrese Chomutov. Myslíte, že tito lidé mají problémy získat práci?

Příjmení vyjadřující nadávky a špatná oslovení

Možná i vám babička kdysi říkávala „Ty lumpe ze štreky!“ Příjmení „Lump“ je ještě docela snesitelné, ale též vzácné. Pouze čtyři muži jsou u nás jeho nositeli. Daleko horší jsou na tom ale 2 další, nesoucí příjmení „Kokot“. Zajímavé je, že ještě v roce 2011 jsme měli 6 Kokotů. Buď zemřeli, nebo se přejmenovali. Určitě byste se nechtěli jmenovat „Hajzl“, ovšem vězte, že takových u nás máme 13. A všichni jsou v okrese Chrudim. Že by se kvůli svému příjmení nechtěli hnout z rodné hroudy? „Hňupů“ je u nás 22 a „Hujerů“ 245.

Máme u nás též Žaludy, Bobry ale Zmetek už vyhynul

Některá příjmení jsou snad horší, než smrt. Když už jsme u ní, tak minimálně proto, že jich je ještě méně. „Smrt“ je totiž zastoupena v počtu 77 a „Smrtka“ v celkem ucházejících 40 kusech. Celkem se drží, ubývají jen pomalu.

Nejpočetnějšími příjmeními v kategorii intimních partií jsou „Šourek“ a „Žalud“, ze kterých by se dal sestavit i vojenský pluk. „Zadek“ je kupodivu mnohem vzácnější, pouhých 13 kusů. U špatných příjmení jsou na tom ženy obecně lépe, přeci jen, přechylování a připojení koncovky „ová“ jej trochu vylepší. Ovšem je tu jedna výjimka. Pokud si žena vezme druha, který se jmenuje „Píč“ (takových máme v současnosti 69), získá příjmení „Píčová“ a to rozhodně neznamená výhru. Kupodivu ale zaznamenávají menší úbytek, než jejich mužští partneři. V této kategorii máme krále dva a oba jsou jedineční. Ve Slezsku, konkrétně na Těšínsku, žije jediný člověk, který je u nás nositelem příjmení „Péro“. Aby to bylo vyrovnané, zcela na druhé straně republiky v okrese Cheb, žije jediný český Buzna. Možná je dobře, že jsou od sebe tak daleko.

Co říci na závěr? Kromě Lenochů je zde jasný trend úbytku těchto příjmení. Zejména mladí se houfně přejmenovávají. Dá se tedy předpokládat, že jednou takto pojmenovaní lidé zcela vymizí. Je to vidět například u příjmení „Zmetek“, které tu bylo naposledy v roce 2011. Anebo možná ne, pokud se slova s nimi spojená přestanou používat. Hrdinové jsou každopádně ti, kteří s takovým příjmením prožijí spokojený život a vůbec jim to nevadí.

Nejhorší příjmení v ČR – Lempl, Zmetek, Smrt? Jsou i daleko horší.

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!