Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Odvoz odpadu / foto: shutterstock

Jak vyřešit odvod odpadní vody z vašeho domu?

Stavíte dům a řešíte, jak to bude s odpadní vodou?

Na tento problém je dobré se zaměřit s předstihem. Stejně, jako řešíte, jaké různé WC využívat, je dobré vědět i to, kam z nich odpad půjde. Možností je několik, což ale neznamená, že každou lze vždy použít. Někdy je nutné dělat kompromis. A nad jakými cestami tedy přemýšlet?

Klasické napojení na kanalizaci

Varianta, která se jasně nabízí jako ta první a jako ta hlavní. Podmínkou ale je, aby v dané obci kanalizace skutečně byla. Ve větších městech to není problém, ale v nejmenších obcích kanalizaci jenom těžko najdete. A to už může být komplikace. Pokud se vás tento problém netýká, tak má napojení na kanalizaci jasné výhody:

- Snadná možnost se napojit

- Není nutné se o odvod odpadních vod starat

- Cena je celkem příznivá

Možnost odpadní vodu jímat   

To je varianta, která může přijít na řadu právě tam, kde kanalizace není. Jedná se o jedno z nejjednodušších řešení, které může nadchnout i cenou. Mezi osvědčené a vyhledávané možnosti patří cesta, kdy se rozhodnete pořídit betonové jímky. Jedná se o různě velké nádoby zakopané pod zemí, do kterých odpadní voda míří. Je to jednoduché a prosté. Nutno však počítat s pravidelným odčerpáním a vyvezením jímky, což je spojeno jak se starostmi, tak samozřejmě i s pravidelnými finančními náklady.

Moderní čističky odpadních vod

Cesta, která je dnes velmi moderní a mnohými lidmi také poptávané. A to i přesto, že pořizovací náklady jsou celkem vysoké. Na druhou stranu jde o systém, díky kterému je odpadní voda nejenom speciálně jímána, ale hlavně je dále čištěna. Odpadá tak jak nutnost řešit jakékoliv vyvážení, tak zaujme i to, že takto vyčištěná voda může nabídnout další možnosti použití. A to tam, kde může stačit využívání obyčejné užitkové vody. Příkladem je třeba zalévání vašeho trávníku, nebo jiných rostlin u domu.

Jak vyřešit odvod odpadní vody z vašeho domu?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!