Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Měření pasu / foto: shutterstock

Nebezpečný jo-jo efekt

Jo-jo efekt je poměrně známý pojem. Jedná se o rychlé hubnutí, které střídá rychle přibírání kilogramů. Člověk mnohdy nabere víc, než předtím zhubnul. A jsou zde i zdravotní rizika.

Je to vlastně začarovaný kruh. Podle odborníků na výživu představuje jo-jo efekt pro člověka mnohem větší zdravotní riziko než obezita. Může například vést k hormonální nerovnováze, osteoporóze, srdečním potížím. Jaké zdravotní problémy souvisí s jo-jo efektem?

Problémy se srdcem 

Jo-jo efekt zvyšuje riziko infarktu o čtyři procenta. Souvisí to s vysokým krevním tlakem a vysokou hladinou cukru a cholesterolu v krvi. Nekonečné hubnutí a následné přibírání naše srdce velmi zatěžuje.

Známky stárnutí

Rychlé hubnutí střídané nabíráním kilogramů způsobuje vznik strií a hlubokých vrásek. Pokud se tedy chcete

vyhnout předčasnému stárnutí, vyhněte se i jo-jo efektu. Tak nebude narušena elasticita vaší pokožky, což úzce souvisí s předčasnými známkami stárnutí.

Hormonální nerovnováha

Pokud hladovíte a poté se přejídáte, dříve či později u vás doje k hormonální nerovnováze. Bylo prokázáno, že jo-jo efekt narušuje produkci hormonů z hypofýzy. To má za následek například rozhození menstruačního cyklu a v krajním případě problémy s plodností.

Poškozené vlasy a nehty

Na kvalitě vlasů s nehtů se odráží životospráva člověka. Pokud chcete mít krásné vlasy i nehty, dbejte na složení svého jídelníčku i celkový životní styl. Koloběh hubnutí a přibírání má na svědomí lámání vlasů, jejich vypadávání a zhoršení kvality nehtů.

Špatné zuby a dásně 

Jo-jo efekt rozhodně neprospívá zubům a dásním. Rizikový faktor představuje nedostatečné přijímání vápníku při hubnutí a nadbytečný příjem sacharidů při přibírání. Nedostatek vápníku škodí zubům i dásním, stejně jako sacharidy, které zase přispívají k tvorbě zubního kazu.

Riziko rakoviny

Odborníci objevili jistou spojitost mezi jo-jo efektem a zvýšeným rizikem rozvoje některých forem rakoviny. Souvisí to se špatným imunitním systémem a zdravotními problémy, které jo-jo efekt způsobuje.

Nebezpečný jo-jo efekt

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!