Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
zárubně ilustrační obrázek / foto: shutterstock

Nepodceňujte výběr zárubní

Chystáte se koupit interiérové dveře? Možná už zkoumáte materiály, design a mnohé další aspekty. Nezapomínejte však, že velmi důležité jsou také zárubně. Věnujte jim dostatečnou pozornost. Víte, podle čeho je volit?

Výběr zárubní

Zárubeň představuje rám umístěný ve zdi. Ohraničuje otvor dveří a je jejich nosnou konstrukcí. Obvykle se mění společně s dveřmi. Čeká vás jejich rekonstrukce? Nejdříve si rozmyslete, jaký typ potřebujete do vašeho interiéru. Berte v úvahu jeho celková specifika.

Zárubně rozlišujeme na levé a pravé. Řiďte se panty. Jsou-li při pohledu zepředu na levé straně, je třeba si opatřit levou zárubeň, a naopak.

Dělíme je rovněž na polodrážkové (falcové) a bezpolodrážkové (bezfalcové). První varianta je rozšířenou klasikou. Mezi její hlavní výhody patří příznivá cena a snadnější instalace. Bezpolodrážkové řešení zase umožní vytvoření jednolitého povrchu bez viditelných pantů. Vypadá to velmi pěkně a moderně.

Dále se zamyslete nad materiálem a povrchovou úpravou. Dříve byl klasikou kov, dnes je oblíbené i dřevo, především pro svůj pěkný vzhled. Při volbě berte v potaz mimo jiné materiál a povrchovou úpravu dveří. Dosáhnete tak sladěného designu.

Dalším podstatným parametrem je šířka. Pro správný výběr je také nutné změřit tloušťku zdi. Pokud provádíte v interiéru rekonstrukci týkající se zdí či podlah, měřte šířku až po dokončení úprav. Zvažte rovněž protipožární úpravu. Samozřejmě v takovém případě je pro větší ochranu nutné mít i protipožární dveře. Rozhodnete-li se pro toto řešení, budete potřebovat více prostoru.

Tip na zárubně

Už máte lepší představu o tom, jak by měly vaše nové zárubně vypadat? Mnohé výrobky najdete na rostradvere.cz. Kromě nich si můžete vybrat z různých interiérových a vchodových dveří, stavebních pouzder, kování atd.

Zlepšete komfort svého bydlení a povzneste vzhled celého interiéru.

K tomuto článku není otevřena diskuze