Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
zelené střechy ilustrační obrázek / foto: shutterstock

Dejte zelené střeše zelenou

Mezi kvalitními střešními krytinami, které přetrvají desítky let, je v současné době na trhu skutečně na výběr.

Proto může být návrat zelených střech, které bývaly po určitou dobu pokládány za slepou ulici v architektuře, pro někoho překvapením. Pojďte s námi objevit jejich estetickou, ekologickou i praktickou hodnotu!

Trocha zeleně v městské šedi

Zelená střecha je ideální především pro ty, kdo touží po vlastní zahradě, kde by měli dostatek prostoru a soukromí. V případě střešní zahrady k tomu všemu získáte nádavkem úžasný výhled. Jelikož se jedná o zajímavé, ale ne příliš tradiční řešení, váš dům bude pravděpodobně přitahovat obdivné pohledy. Co je však ještě důležitější, prospěje svému okolí. Zelené zahrady totiž čistí a zvlhčují vzduch, což je ve městech skutečně třeba. Dokážou také mírně regulovat teplotu vzduchu. Jejich založení zřejmě bude nákladnější než šindele, ovšem je třeba říct, že mohou mít doslova nekonečnou životnost.

Intenzivní versus extenzivní zelené střechy

Budete-li si chtít pořídit zelenou střechu, profesionálové vám dají na výběr mezi dvěma základními variantami. Propracovanější intenzivní zelené střechy jsou komplexními zahradami, jaké byste očekávali na pozemku za domem. Mohou být osázeny nejen travinami a květinami, ale také keři a stromy, někdy dokonce vypadají jako menší park. Lze je rozčlenit na okrasnou zahradu, užitkovou část, kde budete pěstovat zeleninu a ovocné stromy, parčík a provozní střechu. Intenzivní střecha je pochozí, takže nabízí možnosti posezení či grilování, a udrží i vozidlo. Naproti tomu extenzivní zelené střechy jsou v prvé řadě střechami vegetačními, nepočítá se s jejich využíváním jako u klasických zahrad. Slouží jako tepelný a zvukový izolant, zadržují srážkovou vodu a mají pozitivní vliv na mikroklima. Vybudování a údržba extenzivních střech jsou samozřejmě snazší a méně nákladné.

Chci zelenou střechu. Co dál?

Pokládáte si otázky, jak se zelená střecha vlastně buduje, jaká je nejvhodnější vegetační skladba pro vaši střechu a na co si dát pozor? Zodpoví vám je pouze specialista v oboru, jakým je společnost Alfagreen. Odborníci zváží mnoho faktorů, například nadmořskou výšku a podnebný pás nebo sklon střechy, a pomohou vám navrhnout to nejoptimálnější řešení. Nadto jsou schopni zajistit také dlouhodobou údržbu vaší střešní zahrady.

K tomuto článku není otevřena diskuze