Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dokonalé štěstí / foto: shutterstock

Zažívejte pocit dokonalého štěstí - přepněte na „vše plyne“!

Nalaďte sami sebe do stavu přirozeného plynutí a poznejte opojný pocit vlastní spokojenosti a přirozené radosti.

Pokud tento způsob fungování zapojíte do běžného života, odměníte tak nejen sami sebe, ale i své okolí. Ze zakaboněných mrzoutů se stanou milí a vstřícní optimisté plni nadšení a životního elánu. Stav se nazývá též  slovem "Flow".

Stav naprosté koncentrace

Pro nezasvěcené, anglický výraz "Flow" znamená tok, plynutí. A přesně to se v nás odehrává, pokud se zrovna v tomto stavu nacházíme. Jde o maximální koncentraci, při které ztrácíme pojem o čase. Zkrátka se do jakékoliv činnosti ponoříme natolik, že se jí necháme strhnout, přestaneme vnímat čas, své okolí a často i sami sebe. Staneme se zkrátka součástí toho, co děláme. 

Sportovci, umělci a malé děti

Nejčastěji tento stav zažívají právě sportovci, kteří se maximálně soustředí na svůj výkon. Nazývají ho "Zóna" a například běžci při něm mají pocit, jakoby se najednou místo běhání vznášeli a letěli, připadá jim, že se ani nedotýkají nohama povrchu, po kterém běží. Horolezci nelezou po skále, ale stávají se její součástí. Houslista se při nacvičování svého vystoupení jeví ostatním jako velký dříč, on však jakoby splyne s hudbou a nechává se jí unášet, hraní mu jde samo a necítí po výkonu žádnou únavu.

Malé děti zažívají tento pocit naprosto automaticky, nejčastěji pokud se nechají strhnout hrou. Opět jsou schopni se do ní ponořit naplno, často i přes hranice vnímání vlastních tělesných potřeb, takže se mohou i nevědomky počůrat.

Životní pohoda a spokojenost 

Jde však vůbec tento stav prožívat v běžném životě? Je nějaký klíč, podle kterého můžeme postupovat? 

Podle psychologů se k dosažení stavu Flow lze přiblížit následujícím způsobem:

Zkuste si v první řadě stanovit realistické cíle a k těm pak směřujte malými krůčky, které si dopředu rozplánujete. Jakmile se vám podaří správný start, nakopne vás to k další realizaci a pocit spokojenosti bude postupně narůstat.

Nenuťte se do věcí, které vás nebaví a vnitřně nenaplňují, ale věnujte se tomu, co vám přináší osobní potěšení.

Nesnažte se za každou cenu každému zavděčit - umění odmítnout je známka toho, že máte srovnané své priority.

Vytěsněte ze svého okolí negativa a ruchy. Ať už v podobě pesimistických lidí, televize, či internetu. Zkuste se naplno ponořit do činnosti, které se právě věnujete. Uvidíte, že ten báječný pocit, který se brzy dostaví, za to opravdu stojí.

Zažívejte pocit dokonalého štěstí - přepněte na „Flow“!

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1