Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dívčí euforie / foto: Shutterstock

Vibrátor na předpis. Lék na hysterky

Minulost přináší někdy poučení, jindy pousmání. Úsměvné je například ohlédnutí do historie vibrátorů, které měly původně místo ženské slasti zajistit léčbu ženské hysterie…

Kdo si myslel, že vibrátory přišly na svět, aby ho pomohly zaplavit sexuálním pohoršením, perverzními filmy a necudností, je vedle jak ta jedle. Vibrátory nevznikly z rozmaru květinových dětí a myšlenek volného sexu i lásky v uvolněných šedesátých letech minulého století. Kdepak, jeho historie je mnohem vousatější.

 
Lékařský přístroj

První náhražky penisu vznikaly už v dávnověku, první skutečně vibrující vibrátor pak v devatenáctém století. A nebyl to žádný necuda, nýbrž lékařský přístroj. Ano, je to tak, na pomoc vibrátoru se čekalo v doktorských čekárnách a dávky orgasmu se podávaly zásadně z rukou lékaře…

 

Vibrátor byl totiž v laboratořích vyvinut jako lékařský přístroj, který měl léčit hysterické ženy. Tehdy doktoři věřili, že orgasmus alespoň na chvíli vyprostí ženu z temných koutů hysterických záchvatů. Zajímavé je, že než začali lékaři používat vibrátor, léčili hysterky ruční stimulací, tedy něčím, co by se dnes dalo nazvat masturbací.

 

Ovšem pokrok je pokrok, a tak ruku nahradil stroj. V osmdesátých letech 19. století přišel s elektrickým vibrátorem Kelsey Stinner a přišel rozmach těchto „hraček“.

 

Nebylo divu, že už na konci devatenáctého století bylo léčení vibrátor jednou z nejpopulárnějších služeb, která byla k dostání v luxusních lázních v Evropě i Americe. Začaly vznikat nejrůznější druhy vibrátorů a svět lékařství jim začal být malý.

 

Pátý elektrifikovaný spotřebič

Proto v roce 1902 patentovala americká společnost Hamilton Brach elektrický vibrátor pro maloobchodní prodej. Vibrátor prošel z „domácích“ spotřebičů elektrifikací jako pátý, hned za šicím strojem, fénem, varnou konvicí a toustovačem. Asi deset let po něm dostal napájení ze sítě vysavač nebo žehlička.

 

Až do dvacátých let minulého století se pak vibrátory bez problémů prodávaly i ve vyhlášených obchodních domech, například u amerického Sears. Teprve poté, co se začaly objevovat v pornografických filmech, zmizely z pultů světových obchodů do vykřičenějších krámů i čtvrtí.

 

Až po letech začala jejich renesance jako erotické pomůcky. Nyní téměř polovina žen vlastní vibrátor a má ho doma v šuplíku. Podle průzkumu firmy Durex potvrdilo na konci roku 2005 vlastnictví „vibrujícího kamaráda“ na 46 procent žen.

Používáte vibrátor?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 150