Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Rezidenční bydlení / foto: Shutterstock

Kdy mám prodat nemovitost?

Jak jistě víte, ceny pozemků a bytů jsou v dnešní době velmi vysoké. Není jisté, kdy dosáhnou maxima, ale dá se s jistotou říct, že neporostou do nekonečna.

Jednou zase jejich hodnota klesne. Tím se vám může klidně stát, že za domek, který v současné době stojí sedm milionů, utržíte za tři roky třeba jenom polovinu. Není třeba panikařit a prodat svůj domov prvnímu kolemjdoucímu. My se nyní v klidu podíváme na to, kdy a jak prodat nemovitost co možná nejvýhodněji.

Co zařídit předtím

Několik věcí je třeba si ujasnit ještě předtím, než se do celé transakce pustíte. Opravdu chcete opustit současné bydlení a přestěhovat se jinam? Už jste si onen byt či dům pořádně prohlédli a je vám jasné, že se v něm budete cítit lépe? To platí i v případě stavebnictví, tedy pokud si svoje nové obydlí stavíte sami. Jste v podstatě developer pro vlastní osobu. Tak se snažte, ať se vaše nové bydlení líbí všem z rodiny.

Jak na prodej nemovitostí?

Napřed si musíme upřesnit, co všechno určuje konečnou cenu prodávaného zboží. Za prvé je velmi důležitá lokalita. Někomu více vyhovuje bydlet ve vilce na periferii města a každý den veřejnou dopravou dojíždět. Další má raději klid vesnice, jiný nedá dopustit na byt uprostřed města. Obecně však platí, že nejdražší bývají byty v centru metropolí a hezké domky na jejich okrajích. Například takový metr čtvereční v Praze se klidně může vyšplhat na cenu dvě stě tisíc korun. Stačí však bydlet o čtvrť dál a už se hodnota pohybuje ani ne na polovině.

Jaké další faktory rozhodují?

Už jsme nakousli správné načasování celé transakce. Obecně platí, že pokud není třeba s prodejem úplně pospíchat, utržíte o mnoho více. Samozřejmě v případě finančních problémů se vyplatí uspíšit celý proces, protože návštěvu exekutora si nepřeje opravdu nikdo. Jestli však vymezíte výkup nemovitostí třeba na půl roční lhůtu, jistě se sežene kupec ochotný zaplatit více. A tím se dostáváme k další otázce - kdo mi vlastně bude kupce shánět? Možnosti máte v podstatě dvě. První z nich zní možná lákavě, ale rozhodně tak skvělá není - totiž zařídit si všechno sám. Při druhé si najmete odborníka, který za vás všechno vyjedná a z prodeje si vezme provizi. Tu však započítá už do prodejní ceny, takže vy dostanete opravdu tolik peněz, na kolika jste se dohodli. Prodávat nemovitost bez předchozích zkušeností je náročná disciplína. Zvládnout všechno papírování vás bude stát hodně nervových spojení. Navíc si sami často nevyjednáte tak skvělou cenu, takže patrně utržíte méně peněz.

Za kvalitu se platí

Jistě byste nechtěli zaplatit pět milionů za nějakou zchátralou barabiznu. Dobře vypadající a vkusně zařízený domek vypadá pro kupce o dost více lákavě a o dost pravděpodobněji se nebudou bát přihodit. Přibližně všechny výše vyjmenované faktory jsou při transakci naprosto klíčové. Platí jak pro vilky se zahrádkou, tak i v případě, že vaším domovem dosud byla bytová výstavba.

Na koho se obrátit?

Jistě si teď lámete hlavu s tím, komu tedy svěřit tak náročnou práci. Vždyť realitních makléřů a kanceláří je na trhu celá řada. Jejich kvalita se různí a určit, která se o zákazníka stará nejlépe, je téměř nemožné. Nicméně si určitě zvolte takovou, jež působí ve vašem kraji. Pokud žijete v Jihomoravském kraji, není rozhodně dobrý nápad svěřit se do rukou agentury z Prahy. A právě pro obyvatele jižní Moravy mám soukromý tip. Developer Endeka působí ve své oblasti již dlouhou dobu a má řadu užitečných zkušeností. Zaměřuje se hlavně na výkup a rekonstrukci zanedbaných nemovitosti, nezabývá se výstavbou domů na zelené louce. Podívejte se na jejich developerské projekty na stránkach www.endeka.cz, jestli najdete společnou řeč.

K tomuto článku není otevřena diskuze