Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bylinné sirupy / foto: Shutterstock

Zdravé bylinné sirupy se stévií nabité vitamíny

Sirup je příjemnou alternativou k tabletovým doplňkům stravy, neboť jeho užívání je velmi pohodlné.

Tyto sirupy upřednostní zejména ti lidé, kteří mají problémy s polykáním nejrůznějších tobolek a kapslí, nebo se obloukem vyhýbají ve většině případů hořkým kapkám.

Jaké bylinky v sirupech naleznete?

Jedná se zpravidla o léta osvědčené léčivé byliny, které si dokážou poradit s kdejakým neduhem. Pokud se zaměříme na imunitu, na žebříčku oblíbenosti vedou echinacea, jitrocel a rakytník. Echinacea neboli třapatka nachová velkou měrou podporuje správnou činnost močových cest, stejně tak imunitního a dýchacího systému. Jitrocel přinese úlevu při kašli, chřipce a nachlazení, a navíc výborně chutná. Rakytník se svým širokým spektrem účinků je skutečně univerzální bylinkou. Všechny léčivky se nacházejí v sirupu ve formě zahuštěného 10% vodného extraktu.

Přínos stévie

Stévie je přírodní nízkokalorické sladidlo s obdivuhodnými léčivými účinky. Říká se, že tato tropická rostlina má 300× vyšší sladivost než řepný cukr. Jejím největším pozitivem je nulová energetická hodnota, díky které mohou toto sladidlo užívat bez obav diabetici. Mimo jiné se podílí na snížení vysokého krevního tlaku a míry únavy. Stévie své uplatnění nalezla i ve stomatologii.

Jak se sirupy užívají?

Bylinné sirupy se podávají v dávce 10 – 15 ml 3× denně. U dětí do 12 let je samozřejmě dávkování nižší. Dobrou zprávou je, že sirupy velmi dobře snášejí vysokou teplotu, proto je možné z nich připravit chutný čaj.

Na co si dát pozor?

Bylinným sirupům, stejně tak i jiným doplňkům stravy, by se měly vyvarovat děti do 3 let a těhotné a kojící ženy. Sirupy se doporučuje skladovat při pokojové teplotě. Jelikož se jedná o čistě přírodní produkty, může se na dně objevit usazenina, která ovšem není na závadu.

K tomuto článku není otevřena diskuze