Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Prorok / foto: shutterstock

Tajemní proroci a léčitelé s nadpřirozenými schopnostmi

Zajímavé životní osudy lidí, kteří předpovídali zlomové okamžiky našich dějin nebo dokázali vyléčit nemocného pouhou myšlenkou. Opravdu oplývali věšteckými schopnostmi či mimořádným léčitelským nadáním?

Ať již věříte nebo pochybujete, z potvrzené pravdivosti jejich výroků a činů doslova mrazí. Pojďme si tedy připomenout tajemné jasnovidce a senzibily minulého století a zamyslet se nad tím, zda se jednalo opravdu o lidi ovládající nadpřirozené síly, nebo je to vše úplně jinak.

Baba Vanga

Nejznámější slovanská jasnovidka, jejíž proroctví jsou známá po celém světě. Baba Vanga, vlastním jménem Vangelia Pandeva, se narodila v Strumici bulharským rodičům. Své nadpřirozené schopnosti získala údajně ve 12 letech, kdy přežila silnou písečnou bouři, při které však přišla o zrak. Byla tehdy nalezena v bezvědomí v hromadě písku poblíž svého rodného domu. Její popularita byla na vrcholu v průběhu II. světové války, kdy si k ní chodilo pro radu mnoho světových vůdců, například bulharský car Boris III. Nebo budoucí sovětský vůdce Leonid Brežněv. K jejím nejznámějším výrokům, které se později naplnily přesně tak, jak Baba Vanga předpověděla, patří například útoky 11. září, rozpuštění bývalého Sovětského svazu, válka mezi západními zeměmi a ISIS i černobylská katastrofa. Podařilo se jí také přesně určit datum Stalinovy smrti a dokonce i datum jejího vlastního skonu. Zemřela 11. srpna 1996 v Sofii a dodnes je uznávanou věštkyní a morální autoritou pro mnohé. Kritici často poukazují na nedostatek písemných pramenů, což umožnilo snadnou manipulaci s falešnými proroctvími, která jí jsou neprávem připisována. Uvidíme, zdali se naplní její další předpovědi. Podle Baby Vangy by mělo v budoucnu dojít k návratu komunismu, založení podvodních civilizací či ke zmizení evropského kontinentu.

Grigorij Jefimovič Rasputin

Mystický Rasputin je dodnes fascinující osobností, kterou obklopují mnohá tajemství. Tento původně sibiřský rolník se díky svým léčitelským a duchovním schopnostem dostal do přízně nejvyšší ruské šlechty, na kterou měl svého času značný vliv. Pomohlo mu k tomu hlavně uzdravení malého careviče Alexeje, který trpěl vzácným druhem hemofilie. Rasputin ho údajně vyléčil modlitbami a hypnotickými schopnostmi. Zda se jednalo o náhodu, nebo měl Rasputin opravdu nějaký vzácný léčitelský dar, zůstává záhadou. Díky tomuto činu však navázal úzký vztah s carskou rodinou, velice blízko měl hlavně k manželce cara Mikuláše II. Alexandře. Dle některých ji dokonce i svedl a udržoval s ní častý sexuální kontakt. Každopádně v období I. světové války po dobu nepřítomnosti cara Mikuláše to byla právě carevna Alexandra, která řídila celou říši. V té době však byla natolik pod vlivem Rasputina, že to byl de facto on, který ji dokonale ovládl a nařizoval ji, co má dělat. Rasputin byl také často osočován za své skandální chování při duchovních seancích. Prý používal řadu neortodoxních metod, včetně různých sexuálních praktik až po neřízené orgie. Byl zavražděn svými odpůrci, skupinou mladých šlechticů, a právě jeho smrt vyvolala další otázky o jeho nadpřirozených schopnostech. Několik pokusů ho zabít dopadlo totiž neúspěšně, včetně otravy cyankáli. Poté, co byl třikrát postřelen a vhozen do řeky Něvy, existují důkazy, že se ještě snažil vyškrábat na břeh. Pro některé byl jeho život a jednání natolik pobuřující, že ho dokonce nazývali Antikristem.

Allan Chumak

Jeden z nejsledovanějších léčitelů v ruské televizi na počátku 90. let, který propagoval moderní psychologii ve spojení s léčitelstvím. Téměř denně vystupoval se svým programem, kdy mu údajný hlas v jeho hlavně našeptával, jak pracovat s energií, kterou prostřednictvím obrazovky posílal lidem. Tato energie měla pomoci uzdravovat nemocné a řešit různé psychické problémy a bloky. Chumak měl svého času mnoho fanoušků a dosahoval extrémní sledovanosti. Jeho sláva skončila kvůli restrikčnímu nařízení, který se týkalo nekonvenčních metod léčení. Po tomto zákazu opustil televizní obrazovky a pokoušel se vybudovat vlastní politickou kariéru, což se mu ovšem nepodařilo. Chumak byl několikrát kritizovaný za podvody a jeho schopnosti byly často zpochybňovány psychology a dalšími odborníky z oblasti humanitních věd. Allan Chumak zemřel ve věku 82 let koncem roku 2017.

Tajemní proroci a léčitelé s nadpřirozenými schopnostmi

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!