Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Běh k novému životu / foto: shutterstock

Recept na nový život

Život je plný překvapení a mnohdy neprobíhá přesně podle našich představ a plánů. Život je zkrátka o změnách, ale také o nových příležitostech a možnostech. Jak začít nový život?

Měli jste skvělého partnera, se kterým jste plánovali budoucnost? Byli jste obklopeni přáteli? Měli jste dobré zaměstnání a našlápnuto na úspěšnou kariéru? A najednou jste o všechno, na čem vám v životě opravdu záleželo, přišli? Není divu, že se cítíte na dně, jste smutní a propadáte temným myšlenkám. Pokud v tomto stavu však budete setrvávat dlouhodobě, neposunete se prakticky z místa.

Nejlepším řešením je považovat své životní neúspěchy za zkoušky, které vás mohou posunout dál – k novému životu. Když překonáváte překážky, zdokonalujete se. Nepodléhejte tedy dlouhodobé sebelítosti a začněte nový život!

Dejte prostor svým emocím

Krizové situace je velmi náročné zvládnout. Pokud se vám nedaří, zradil vás partner nebo odešel někdo blízký, není divu, že jste plni nejrůznějších emocí. Svým emocím byste měli dát v prvních chvílích prostor – nestyďte se brečet nebo křičet! Dělejte to, co zrovna dělat potřebujete. Neduste v sobě smutek nebo vztek. Na chvíli zkrátka poslouchejte své srdce. Vaše chování nemusí být zrovna logické, ale vám to zprvu pomůže. Stav smutku nebo vzteku by však neměl být dlouhodobý. Pokud si s celou situací sami nevíte rady, nestyďte se vyhledat pomoc odborníka.

Zkuste něco nového

Většina lidí nemá ráda změny, protože se jich bojí. Přitom právě změny vás mohou v životě posunout dál. Vyzkoušejte proto něco nového, seznamte se s novými lidmi, vydejte se do míst, kde jste nikdy nebyli. Při seznamování se s novými lidmi se navíc můžete poučit ze svých předchozích chyb, případně budete již dobře vědět, koho si raději moc nemáte připouštět k tělu. Je těžké ve svém životě něco změnit, ovšem někdy je to potřeba. Vám to jenom prospěje a posune vás to správným směrem. Nebojte se proto zkoušet něco nového!

Odpusťte, zapomeňte a začněte znovu

Zrada člověku velmi ublíží a bolí. Může trvat velmi dlouho, než se člověk se zradou vyrovná. V tomto případě pomáhá odpustit a zapomenout. Odpuštění je především otázkou času a síly člověka. Někdo třeba nedokáže odpustit vůbec. Můžete se tedy pokusit na vše zapomenout. Není to rozhodně jednoduché, ale čas všechny rány zahojí. Dobré je nezůstávat v myšlenkách v minulosti, ale dívat se do budoucnosti. Soustřeďte se na začátek svého nového života. Budoucnost je to, co teď můžete ovlivnit!

Udělejte pořádek

Udělejte si pořádek doma i v životě. Jednoduše se rozlučte s věcmi, které nepotřebujete – staré oblečení nebo třeba věci, které dlouho nepoužíváte. Zahoďte věci, se kterými se pojí špatné vzpomínky. Hned se vám uleví a snáze začnete nový život. Také vnímejte své emoce a zaměřte se na to, co vlastně v životě chcete, na čem vám záleží, co je vaším cílem. Pořádek, to je dobrý start do nového života.

Čas jenom pro sebe

Naučte se odpočívat, najděte si čas jenom pro sebe. Věnujte se svým koníčkům, nějakému sportu, nebo si jenom v klidu sedněte s šálkem čaje či sklenkou vína. Občas je dobré prostě vypnout, nic nedělat a třeba si utřídit v hlavě své myšlenky.

Dejte sbohem zlozvykům

Asi každý z nás má nějaký ten zlozvyk. Je načase se ho zbavit! Začněte svůj nový život tím, že přestanete kouřit, pít alkohol nebo se začnete více hýbat a zdravě jíst. Zbavte se svých zlozvyků – to je ideální začátek nového života!

Recept na nový život

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!