Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Organická vila El Palol / foto: www.bydlenivevate.cz

Budoucnost stavitelství a architektury

Člověk je ve své podstatě velmi destruktivní tvor. Hodně věcí dokáže vytvořit, ale také zničit. A planetě v mnoha ohledech docházejí síly.

Ubývají ropné zásoby, mizí deštné pralesy, tají ledovce. Docházejí však i klasické stavební materiály, na něž jsme po staletí zvyklí, čemuž se chtě nechtě bude muset přizpůsobit architektura a stavitelství jako takové. Vyvstává tak otázka, jaká je vůbec jejich budoucnost.

Jedním ze způsobů, jak se tomuto jevu přizpůsobit, je recyklace a hlavně upcyklace. S pojmem recyklace jste se nejspíš již setkali, upcyklace (z anglického upcycling) pro vás možná bude jednou velkou neznámou. V podstatě se jedná o inovovanou recyklaci, trend, jež ze starého vytváří nové. A lepší. Ze starého kufru vyrobíte sedací soupravu, ze starého šicího stroje stolek, ze staré pneumatiky rozměrnější květináč. Já osobně toto praktikuji už několik let a doteď jsem netušila, že tím upcykluji.

Izolační vlna z recyklovaných materiálů

Upcyklace dnes využívají i velké společnosti. Z opracovaných odpadů například pochází až jedna třetina výrobních materiálů Rockwool (izolace z kamenné vlny). Využívá tak například kovový odpad z hutnického průmyslu, kal z čistíren odpadních vod nebo rozbitá keramická umyvadla a záchody. Rockwool si rovněž dal za cíl do roku 2030 recyklovat stavební materiál ve 30 zemích světa.

Zelené střechy

S řešením několika vyloženě městských problémů, jakými jsou znatelně vyšší teploty, více znečištěný vzduch a vysoká koncentrace přízemního ozónu, už dnes na mnoha místech pomáhají tzv. zelené střechy, jež se začínají objevovat na stále větším počtu objektů. Jejich přednosti jsou ekonomické, ekologické i sociální. Dokážou totiž zadržet vodu i ochladit okolí. A praxe ukázala, že jsou i vhodným izolantem budovy, na níž se nachází. V zimě v ní udrží teplo a v létě se zase podílejí na jejím ochlazení. Pro zelené střechy zkrátka hovoří téměř vše.

Alternativní stavební materiály

Budoucnost samozřejmě přeje i tzv. alternativním stavebním materiálům, ať již se jedná o zpevňování betonu bambusovými výhonky, nebo přidáváním popela do fasádních materiálů. Zelenou ale má i ekologické a přírodní stavitelství obecně. Stavebníci tak například zjišťují, že lepším materiálem, než je klasická cihla, může být hlína. Typickým příkladem je španělská organická vila El Palol, která je vzorovým příkladem tzv. celostní architektury, jež pomáhá člověku propojovat fyzické, duševní a duchovní oblasti.

K tomuto článku není otevřena diskuze