Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Žena, která podlehla gamblerství / foto: shutterstock

Gamblerství: Jak se hra mění v závislost

Začíná to poměrně nenápadně – člověk si prostě jenom rád hraje. Ovšem ze zdánlivě neškodné záliby může vzniknout závislost, a to je gamblerství.

Drogová závislost, kouření nebo pití alkoholu – to jsou často diskutované závislosti a problémy. Existují však také závislosti, o kterých se tolik nemluví. Jedná se třeba o tzv. nelátkové (či procesuální) závislosti. Do této kategorie se řadí závislost na mobilních telefonech či sociálních sítích, ale také gamblerství.

Co je to gamblerství?

Pojem gamblerství označuje patologické hráčství. Čím dál častěji se dnes gamblery stávají lidé inteligentní a vzdělaní. Do rizikové skupiny, která může snadno gamblerství propadnout, se řadí osoby trpící úzkostí, stresem nebo lidé přepracovaní. Ti se totiž mohou uvolňovat u herních automatů nebo sázek.

Gamblerství je ve své podstatě velmi podobné závislosti na drogách, alkoholu nebo nikotinu. Stejně jako alkoholik se těší na sklenku či panáka, patologický hráč se nemůže dočkat okamžiku, kdy si zase zahraje. Pití alkoholu i hraní pak může představovat jakýsi únik od reality.

Základ pro patologické hráčství může snadno vzniknout již v dětském věku. U dětí, které sedí dlouhé hodiny u her na počítači nebo na tabletu, je riziko vzniku gamblerství mnohem vyšší. Podle statistik má více než polovina případů gamblerství svůj původ již v dětství!

Co může gamblerství způsobit?

Patologické hráčství nemá negativní vliv ani tak moc na zdravotní stav člověka, negativně se odráží spíše v sociální rovině. Gamblerům se často rozpadá rodina a vztahy, přicházejí o přátele i zaměstnání. Není se čemu divit, vždyť závislý člověk klidně krade peníze svým příbuzným či kamarádům. Většina gamblerů spadne do velkých dluhů i do psychických potíží. Inteligentní, vzdělaný a úspěšný člověk se pak může snadno ocitnout na ulice bez peněz a střechy nad hlavou, kde je zase lehké propadnout alkoholu nebo drogám.

Jak z toho ven?

Jak se lze této závislosti zbavit? Prvním s nejdůležitějším krokem je, aby si člověk uvědomil, že má problém, který je potřeba řešit. Dále je potřeba přiznat gamblerství své rodině, svým přátelům – zkrátka svým nejbližším. To oni mohou závislému podat pomocnou ruku. Pomoci může také psycholog nebo nejrůznější organizace.

Každý gambler, který se ocitne na dně, se musí smířit s tím, že návrat do normálního života nebude jednoduchý. Také nemůže čekat hned zázraky. Je rovněž nutné řešit sociální a finanční situaci, tedy splácet dluhy, případně hledat zaměstnání nebo bydlení.

Závislý člověk také musí nutně změnit své chování. Zažité denní návyky je třeba zapomenout. Gambler by se tedy měl vyhýbat vysedávání u počítače nebo pobytu v rizikovém prostředí. Také by u sebe měl vždy mít jenom omezené množství peněz. Je také vhodné se zaměřit na organizaci volného času, najít si třeba nové koníčky, neustále se něčím zaměstnávat, ale nezapomínat také na odpočinek.

Gamblerství: Jak se hra mění v závislost

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!