Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Práce z domu / foto: shutterstock

Práce z domu či homeoffice: Klady a zápory

Možnost pracovat z domova je dnes čím dál častější. Zaměstnanci ji vítají jako příjemný benefit. Homeoffice má své klady, ale i své zápory.

Klady

Výhodou práce z domova je samozřejmě to, že si člověk může sám organizovat všechen svůj čas. Navíc také odpadá případné dlouhé dojíždění do zaměstnání. Čas, který by člověk strávil v autě nebo v tramvaji, tak může využít mnohem efektivněji. Díky tomu si také člověk může dopřát kvalitní a dlouhý spánek, protože mu cesta do zaměstnání nezabere prakticky žádný čas (pokud tedy nepočítáme cestu od postele k počítači). A ženám pak odpadá jejich starost o to, co si mají obléknout.

Někoho může zbytečně znervózňovat pocit, že mu v práci neustále vedení takřka dýchá na záda. Pro takového jedince je práce z domu výhrou. Navíc si člověk může udělat třeba kávu nebo pauzu podle své vlastní potřeby, což vede k efektivnější práci a lepším výsledkům.

Při práci z domova si také můžete sami zvolit svou pracovní dobu. S prací lze začít a skončit, kdy jenom budete chtít. Pokud náhodou zaspíte, nic se neděje.

V případě nemoci je homeoffice také výhodou. Pokud vám váš zdravotní stav dovolí věnovat se práci, můžete to dělat z pohodlí domova – klidně zabalení v dece, s čajem a kapesníkem u nosu. Nenakazíte tak ani své kolegy. Rodiče také jistě ocení možnost pracovat z domova v případě onemocnění svých dětí.

Díky práci z domova můžete ušetřit i nějakou tu korunu, což rozhodně není na škodu. Jenom si třeba spočítejte, kolik měsíčně utratíte za dopravu (jízdenky či pohonné hmoty) či jídlo v restauraci – možná vás tato částka překvapí. Navíc si při práci doma klidně můžete zvládnout něco snadného uvařit, popřípadě udělat nějakou domácí práci, jako je umytí nádobí nebo vyprání prádla. Jenom si pak musíte dát pozor, abyste se skutečně věnovali dostatečně i svému zaměstnání.

Zápory

Homeoffice či práce z domu má také celou řadu nevýhod. Zejména společenští jedinci utrpí tím, že ztratí osobní kontakt se svými kolegy. Ovšem některým lidem to naopak může vyhovovat.

Kdo má problém s plánováním, pro něj nebude vhodná ani práce z domova. Ideální je sepsat si svůj denní rozvrh, tedy časový harmonogram, který je potřeba dodržet. Pokud se chcete věnovat při práci i chodu domácnosti, při sestavování svého harmonogramu na to nezapomeňte.

Od práce vás může doma zdržovat celá řada věcí – ať už se jedná o příliš dlouhý spánek, dlouhý čas strávený konzumací jídla, televize, sociální sítě, domácí práce nebo třeba vaše potomky. Snadno se pak může stát, že se svému zaměstnání vlastně za celý den ani nebudete věnovat. Homeoffice zkrátka souvisí s větší mírou sebekázně.

Faktem také bohužel zůstává, že mnoho lidí nedokáže vykonávat několik činností najednou. Proto zkrátka není možné, abyste zvládli z domova pracovat a zároveň se pečlivě věnovat úklidu, vaření a rodině.

Práce z domu či homeoffice: Klady a zápory

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!