Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Rybaření / foto: Shutterstock

Chcete konečně trochu klidu a samoty? Dejte se na rybaření!

Jestli se dlouhodobě cítíte tak trochu ve stresu a pod tlakem, neuděláte lépe, než když se dáte na nějaký sport. Máte hrůzu v očích?

Nebojte se. Báječným relaxačním sportem je i rybaření. Rybářská sezóna trvá v podstatě celý rok. Teď už jen potřebujete adekvátní rybářské potřeby.

Bez prutu nejste rybářem

Pakliže jste úplní začátečníci, měli byste vědět, že jeden rybářský prut bohužel nestačí. Existuje více druhů, přičemž zásadně ovlivňují vaše úspěchy při lovu. Ačkoliv se všechny současné pruty vyznačují snadnou manipulací, lehkostí, pružností a vyvážeností, rozdíly mezi jednotlivými typy jsou ve způsobu využití, gramáži a akcí prutu. Máte na výběr minimálně kaprovité, teleskopické, přívlačové pstruhové, sumcové mořské, feederové pickerové.

Obecně se dělí způsob lovu ryb na položenou a plavanou. Položená znamená chytání ryb u dna, či těsně nad ním. Plavaná patří k základním technikám rybolovu, zároveň k těm nejsnazším. Jedná se o umístění nástrahy v libovolné hloubce – od hladiny až ke dnu. Rybářský prut pro položenou zvolte spíše dlouhý, cca až 450 cm. Oproti tomu plavaná snese pruty kratší, kolem 200 až 300 cm.

Prut bez navijáku je vám k ničemu

Vězte, že naviják není součástí prutu. Musíte si jej opatřit zvlášť a opět existuje více alternativ. Navijáky s přední brzdou se řadí k nejběžnějším. Hodí se třeba k mořskému rybolovu, dokážou docela přesně nastavit brzdný odpor. Obsahují menší počet součástek, čímž se zároveň snižuje možnost poškození. Navijáky se zadní brzdou se vyznačují snadnou manipulací, díky otáčivému prvku na jeho konci. Lze jím efektivně řídit brzdnou sílu.

Méně často se můžete se setkat s navijáky s bojovou brzdou, s volnoběžnou brzdou, dále s multiplikátory.

Neobejdete se ani bez vlasce a háčků

Rybářské vlasce spolu s předchozími rybářskými potřebami tvoří alfu a omegu úspěchu lovu ryb. Při jejich pořízení je třeba brát v potaz délku, materiál, pevnost, ale i průměr. Na vlasec se připevňují rybářské háčky. Ty se dělí podle počtu hrotů či velikosti.

Zavítejte do internetového obchodu rybarskepotreby.shop. Čeká vás široký sortiment rybářských potřeb za nejnižší ceny, navíc s pravidelnými akčními nabídkami.

 

K tomuto článku není otevřena diskuze