Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hmyzí hody / foto: shutterstock

Hmyz jako zdravá a ekologická strava

Dokázali byste pozřít švába nebo třeba saranče? Podle některých odborníků na výživu může hmyz představovat zdravou a ekologickou stravu.

Hmyz se objevil na jídelníčku člověka již v období pravěku. A v některých kulturách tam má své pevné místo dodnes. V evropské společnosti je konzumace hmyzu spíše výjimečnou záležitostí a většina lidí na to pohlíží spíše s nechutí či přímo odporem.

Hmyz je velmi zdravý a vhodný i pro alergiky. Třeba ze cvrčků je možné připravit mouku, kterou mohou bez problému používat i lidé trpící alergií na lepek. V bezlepkové kuchyni najde ostatně hmyz široké uplatnění.

Podle výsledků odborných studií má konzumace hmyzu skutečně řadu pozitivních účinků na lidské zdraví. Konkrétně třeba cvrčci mohou prospět našemu trávicímu ústrojí, protože přispívají ke tvorbě bakterií potřebných pro čištění střev, a tak vlastně slouží jako prevence vzniku zánětů.

Hmyz je bohatý na bílkoviny – ukrývá jich v sobě nejméně padesát procent. A to také tzv. esenciálních, které člověk nutně potřebuje pro své zdraví. Kromě bílkovin obsahuje hmyz „zdravé“ tuky, ty jsou nezbytné třeba pro správnou funkci mozku. Dále může být hmyz významným zdrojem minerálů, vápníku, železa nebo třeba vitamínu B12, který je pro nás nepostradatelný.

Tento způsob stravování je pak nejenom zdravý, ale také ekologický. Přírodní zdroje jsou čím dál omezenější, což ovšem neplatí právě pro hmyz. Chov hmyzu je pak pro planetu mnohem menší zátěží než třeba velkochovy dobytka. Někteří odborníci na výživu proto o hmyzu často hovoří jako o potravině budoucnosti.

Mnoho lidí má ke konzumaci hmyzu odpor, který je však možné překonat. Stačí začít postupně – nejprve připravený pokrm vidět, pak trochu ochutnat a pomalu si na chuť zvykat. A jak vlastně hmyz chutná? Smažení švábi mají prý podobnou chuť jako krevety, červi jsou přirovnáváni k chipsům či oříškům. Chléb pečený z přídavkem mouky z rozemletého hmyzu má právě příjemné oříškovou chuť.

Hmyz jako zdravá a ekologická strava

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!