Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nejezte všechno / foto: shutterstock

Už vám bylo 30? V tom případě dejte stopku těmto potravinám!

Jaké potraviny jsou pro člověka ve středním věku rizikové a jakou zdravější variantu byste měli místo nich zvolit?

Kolem 30. roku nastává u většiny z nás období, kdy se začínáme více zajímat o svůj zdravotní stav, se kterým souvisí také správné stravovací návyky. Už nám není lhostejné, co konzumujeme, ale sledujeme složení potravin i to, jaký dopad má určitá strava na naše zdraví. Možná to souvisí s faktem, že ve středním věku stoupá riziko vzniku některých nemocí, a proto sami k sobě přistupujeme zodpovědněji. Stále však většina z nás dělá chyby, když konzumuje potraviny, které naoko tváří jako tělu prospěšné a zdravé. Jaké potraviny nás tímto způsobem klamou a proč bychom se jim po dosažení magické třicítky měli raději vyhýbat?

Ochucený jogurt

Jestliže si myslíte, že každodenní pojídáním ovocných jogurtů prospívá vašemu zdraví, musíme vás vyvést z omylu. Ochucené jogurty totiž většinou obsahují nadměrnou dávku přidaného cukru – často až 47 gramů, což je dávka převyšující doporučený denní příjem. Ten by se měl u mužů pohybovat okolo 38 gramů a u žen dokonce ještě o 13 gramů méně. Místo ochucených jogurtů z obchodu si proto raději zakupte jejich přírodní variantu, kterou si sami doma namixujte s čerstvým nebo sušeným ovoce. Nejenže získáte zdravější, ale jistě také chutnější svačinu.

Sója

Snažíte se nahradit maso sójovými produkty a libujte si, jak pečujete o své zdraví? Opět se dopouštíte chyby. Tentokrát je na vině vysoká genetická modifikace sóji, takže nevíme, jaký bude mít tato potravina vliv na naše zdraví v delším časovém horizontu. Kromě toho může sója narušit funkci štítné žlázy, jelikož obsahuje fytoestrogen, který ovlivňuje lidský estrogen. Pokud tedy potřebujete snížit příjem živočišných bílkovin, sáhněte raději po jiné vhodnější vegetariánské alternativě.

Ryby z umělých chovů

Bohužel až 70 % ryb, které seženeme na našem trhu, pochází z přeplněných velkochovů, ve kterých jsou ryby chovány v naprosto nevyhovujících podmínkách. Často bývají krmeny i stravou doplněnou o antibiotika nebo potravinami, které mají za úkol jejich masu dodat "zdravou" barvu. Pokud máte možnost kupovat čerstvé ryby v místní rybárně, která je schopná doložit původ nabízených ryb, určitě uděláte velkou službu svému zdraví.

Bílé pečivo

Žádná pozitiva, jen samá negativa přináší konzumace bílého pečiva. To neobsahuje žádné zdraví prospěšné vitamíny ani minerály, zato má výrazně vyšší glykemický index. Způsobuje tím nevyváženou hladinu cukru v krvi, takže naše tělo má pak sklony k většímu ukládání tuků. Z hlediska vlákniny je to také bída – obsahuje jí až o 85 % méně než jeho zdravější celozrnná varianta. A právě tu byste měli zvolit místo bílého pečiva.

Pití s brčkem

V tomto případě se jedná spíše o estetickou záležitost, u které by měly zpozornět hlavně ženy. Podívejte se na sebe do zrcadla, jak se tvarují vaše ústa, pokud potřebujete nasát tekutinu úzkou trubičkou. Vidíte, kolik vrásek se vám při této činnosti vytvoří kolem rtů? A to si představte, že již po 25. roce dochází k omezené tvorbě kolagenu, takže vaše pleť má větší sklony ke vzniku těchto nepěkných rýh. Přece nebudete podporovat jejich tvorbu a později řešit drahé kosmetické zákroky k jejich vyhlazení!

Už vám bylo 30? V tom případě dejte stopku těmto potravinám!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!