Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Učení se jazykům / foto: shutterstock

Jaké jazyky se ve světě studují nejvíce?

Angličtina, španělština a čínština jsou stálicemi na prvních třech pozicích již řadu let. Jaké překvapení, když se za nimi na 4. místě najednou objevila italština!

Ta se neočekávaně dostala před francouzštinu, když zaznamenala v posledních dvou letech rapidní nárůst studujících. Konkrétně zájem o ni vzrostl z 1,7 milionů studujících na téměř 2 150 000 zájemců o italský jazyk ze 115 zemí. Světovou jazykovou situaci podrobně mapuje nevládní nezisková organizace SIL International, jejímž cílem je rozšiřovat jazykovědné znalosti a podporovat gramotnost. Organizace působí již od roku 1934 ve Spojených státech amerických a v současné době má okolo 6 000 spolupracovníků ve více jak 50 zemích.

Jaká je jazyková situace v Evropské unii?

V předchozím odstavci jde samozřejmě o celosvětové měřítko. Pokud bychom se zaměřili na oblast Evropské unie, situace je dost rozdílná. Vedoucí pozici zcela bezkonkurenčně okupuje angličtina, která je pro 97,3 % žáků středních škol nedílnou součástí učebních osnov. 33, 8 % studentů se věnuje francouzštině, které šlape na paty s 23,1 % studujících němčina. Dále už se budeme pohybovat v malých číslech. 6 % zájemců o studium má španělština, 2,7 % ruština a italštinu studuje v rámci EU pouhých 1,1 % nadšenců.

Jak vypadá zájem o jazyky v Itálii?

Zde byl v posledních letech zaznamenán vzrůstající zájem o studium španělštiny, kterou se mnoho škol rozhodlo zaměnit v učebních osnovách za dosud převažující francouzštinu. Ta sice stále ještě silně vede před španělštinou, ale podporující tendence mohou v blízké době leccos změnit. První pozici stále bezkonkurenčně zaujímá angličtina, překvapivá je však nezvyklá poptávka po čínštině i arabštině, a to hlavně na univerzitách či na soukromých školách.

Jaké jsou nejpoužívanější jazyky ve světě?

Pokud bychom měli zhodnotit, jakými jazyky se nejvíce mluví ve světě, pak opět tento žebříček ovládne angličtina, i když těsně. Ta má po celém světě přibližně 1 miliardu 190 milionů uživatelů, což je zhruba 17 % celosvětové populace, následuje čínština s 1 miliardou 107 miliony uživateli, něco kolem 15, 8 % populace. Na třetím místě nejdeme hindštinu, jazyk, kterým mluví  697 milionů lidí, pokračujeme španělštinou s 513 miliony uživateli, arabštinou s 422 miliony uživateli, francouzštinou s 285 miliony a ruštinou s 259 miliony mluvících. Italština v tomto přehledu zaujímá až 21. místo a podle průzkumu jí mluví 70 milionů lidí z úctyhodných 26 zemí.

Jaké jazyky se ve světě studují nejvíce?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!