Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Elektronický terč na šipky / foto: Shutterstock

Šipky nejsou jen hospodská zábava

Šipky známe všichni především jako zábavnou hru provozovanou především v hospůdkách při popíjení piva.

Málokdo ví, že se řadí mezi takzvané přesnostní sporty ještě spolu s kulečníkem nebo třeba lukostřelbou. Pořádají se mezinárodní turnaje i mistrovství. Jde zkrátka o regulérní sport mající hlubokou historii.

Češi dávají přednost elektronickým šipkám

Sport šipky se v zásadě rozděluje na dvě kategorie. Jde o Steely a Softy. Rozdělení vychází z druhu šipek a terče, na který se hází. Steelové hroty jsou z oceli a trefují se na sisalový neboli textilní terč. Oproti tomu softové hroty šipek jsou z plastu a používají se při hodu na elektronický terč. V České republice se pořádají stále více už jen moderní turnaje, to znamená turnaje s elektronickými terči.

Druhy elektronických terčů

Elektronický terč na šipky známe dvojí. Pro začátečníky a rekreační hráče je ideální třířádkový terč. K bezvadným patří ty od Echowell, Harrows a Spokey. Sportovní či jinak řečeno elektronický terč dvouřádkový je určen pro profesionály a zkušené šipkaře. Má originální turnajovou velikost.

Šipky

Šipka se skládá ze čtyř částí – z hrotu, tělíčka, násadky a letky. Hroty, jak už víte, jsou buď plastové, nebo ocelové. Samotná šipka se drží za tělíčko. V něm se nachází těžiště, které je buď uprostřed (barrel), vpředu (torpédo), případně po celé délce (straight). Tělíčko disponuje závity na hrot a násadku. Ta je z plastu, či z kovu a na jejím konci má letky vyrobené z plastových fólií, nylonu, polyesteru.

Třeba z vás bude druhý Rob Cross

Původně elektrikář, dnes světově uznávaný profesionální hráč šipek Rob Cross se zařadil mezi špičku šipkařů za velmi krátkou dobu. Stejně jako oni nyní vydělává miliony a plní arény nadšenými fanoušky. Jestli i vy máte sen stát se šipkařem, bez adekvátní výbavy se neobejdete. Ale jen samotný terč a elektronické šipky profi z vás mistra neudělají. Chce to trochu talentu, houževnosti, tvrdý trénink, vůli a nadšení pro věc. Cross by mohl vyprávět.

K tomuto článku není otevřena diskuze